Et demokratiske underskud i det danske folkestyre

3. marts 2011

En af de paragraffer i den danske grundlov, som jeg holder meget, af lyder sådan: “Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere.” Det er § 56. Som mange andre paragraffer er der tale om et idealt krav, som gradbøjes i den såkaldte ‘politiske virkelighed’ på Christiansborg. En af de magneter, der trækker folketingsmedlemmerne bort fra deres egen overbevisning er loyaliteten over for partiet og partiets politik. Der kan også være tale om andre loyalitetsforhold, fx i et regeringssamarbejde. Det vil være uligt sværere at regere, hvis man tog §56 alvorligt og lod hver enkelt folketingsmedlem følge sin egen overbevisning.

Omvendt, så er denne forpligtelse på sine egne overbevisninger, udtryk for noget basalt demokratisk. Den enkelte politiker repræsenterer sine vælgere gennem sine overbevisninger (holdninger med et andet ord). Ved at stå fast på sine holdninger får man den troværdighed, som selve repræsentationen står og falder med. Derfor er det også en svaghed ved det danske folkestyre, at denne forpligtelse på egne overbevisninger ofte tilsidesættes af hensyn til partiet, regeringen osv.

Problemet illustreres i dag af Ole Birk Olesen, som er folketingskandidat for Liberal Alliance og kendt for sin blog 180 Grader og for sit virke som samfundsdebattør. Han har fået den politiske logik at føle. Inden han blev udpeget til at repræsentere LA tillod han sig i sin blog at lange ud efter kvinderne i dette land. Han gav udtryk for, at de var uegnede til at sidde på magtfulde positioner i samfundet og manglede ære og moral. Det kan man skrive i sin blog uden andre konsekvenser end en byge af ophidsede kommentarer. Men nu er Larsen jo ikke kun blogger og samfundsdebattør længere. Han er folketingskandidat. Det gør en forskel. I Birk Olesens optik: »Jeg reagerede på et samfund, hvor mandekønnet konstant er under kritik og hvor kvindekønnet omvendt ophøjes til at være engleagtigt. I Danmark er det tilladt at kritisere mænd hele tiden. Men det er ikke tilladt at kritisere kvinder ..Indlægget er skrevet på et tidspunkt, hvor jeg ikke var kandidat, og nu tolkes det ind i, at jeg er kandidat. Jeg har taget en anden kasket på, og med den kasket kan man ikke skrive den slags, uden at det er meget kontroversielt«. Siger han til Politiken.

Hvis vi tager metaforen kasket på ordet, så følger holdningerne/overbevisningerne kasketten. Har du en blogkasket på mener du et. Har du en LA-folketingskandidat-kasket på, så mener du noget andet. Og så videre. Spørgsmålet er så, om kommende vælgere kan vide, hvad manden egentlig mener? Sagt på en anden måde: Ville du stemme på Ole Birk Olesen, når han sådan deponerer sine holdninger i partidisciplinen?

Artiklen i Politiken er et studie i, hvordan en person sælger ud af sine egne overbevisninger for at komme til fadet, magtens fad. Jeg tror, at mange ting ville se helt anderledes ud, hvis politikerne glemte magten, folketingslønnen og -pensionen og sagde, hvad de faktisk mente…

9 kommentarer

  1. Torben Bille kommentarer:

    indrykninger, indrykninger, indrykninger:-)

  2. Kimpo kommentarer:

    Hej Capac,

    du har problemer med at stave til Ole Birk Olesen. Ellers udmærket :-)

  3. capac kommentarer:

    @Torben: Javel, hr. redaktionssekretær! :D

  4. capac kommentarer:

    @Kimpo: Ikke bare staveproblem. Han blev gjort til en Larsen. Men nu skulle den korrekturged vist være barberet. Hvad skulle man god gøre uden en god redaktionssekretær og nogle skarpsindige læsere!? ;)

  5. B.O Hansen kommentarer:

    Jeg synes at Ole Brik Nielsen burde erklæres som danefæ, og på forhånd sikres en plads i historien. Efter at have oplevet ham i både Smagsdommerne og Debatten er jeg blevet mere og mere smålun på ham. Han er uden sammenligning den største distanceselvblænder, jeg nogensinde har oplevet.

    Nogle gange siger han en eller anden tordnende ultramegagigaliberal ting, og så står han bagefter og ser nærmest helt forskrækket ud over, det hans ører har hørt komme ud af hans egen mund.

    Havde han ikke de dér herresjove bundesligabakkenbarter, så ville jeg blive helt bange for ham. Han er iskold i sit menneskesyn, alene fordi han er pisket til at være det for at leve op til sin renskurede ideologi.

    Egentlig er han superunderholdende. Han skal nok blive valgt. Glæder mig til at se Thyra Frank give ham en ordentlig mormorkrammer.

  6. B.O Hansen kommentarer:

    øhhh: “…og ser nærmest helt forskrækket ud over det, hans ører har hørt komme ud af hans egen mund.”

  7. gertrud kommentarer:

    Kasket Karl lever op til sine 180 Graders menigsløshed. Nu uden kvindelige stemmer til den Lallende Alliance…

  8. Arthur Jensen kommentarer:

    CAPAC, det er jo det jeg siger: Fruentimmere er farlige!

    Kys, Arthur

  9. capac kommentarer:

    @Beo: SÃ¥ smukt som du kan sige det! :)

    @gertrud: Bare vent. Den dag kommer, hvor han vil forsage sin gamle blog og al dens gerninger (hvis han altsÃ¥ bliver valgt ind…)

    @Arthur: For du vild i Ørstedsparken!? Længe siden du har kigget forbi. Og du har da ret: Kvinder er farlige – og frygteligt tiltrækkende (undskyld!).

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

267 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62