Mere 60’er tråd – et nostalgisk trip

25. april 2011

Hotel Spangsbjerg, Esbjerg. Hjemsted for Africano

På biblioteket fik jeg fat i en lille obskur, nostalgisk sag med titlen “Mere 60’er tråd”. Med selveste Henning Stærk som – med egen formulering – “indspilningsstøttepædagog” har nogle gode folk omkring esbjergensiske “60’er klubben” fået den oplagte idé at lade nogle af de navne, der dengang i tresserne satte strøm til ungdommens danselyst mødes igen og indspille musik som vor mor (og ikke mindst far) lavede den.

Centralt i de nostalgiske udgivelsesnoter står den esbjergensiske spillested Africano. Esbjerg var (måske) “Danmarks Liverpool!?”, som Stærk antyder. I hvert fald var der gang i musiklivet i den forblæste, sildeolielugtende provinsby, hvor de unge gjorde, hvad de kunne for at flygte fra de sort-hvide-fjernsyns fremmarch i de små og småkedelige hjem. På Ungdommens Forum, Esbjerg Teen Club, Mælkepoppen, Weekendhytten og ikke mindst Africano kunne man lytte og vride sig til de frisættende, ungdommelige toner, der kom fra den anden side af det store Vesterhav – også i lokal pigtrådsudgave. På Africano kunne man få “glødende pigtråd” og “teenage-pop”, som der står på de små indsatte avisannonceudkast, der garnerer den fine lille udgivelse. Jovist, Africano var “pigtråds-center” i Esbjerg.

Musikken på pladen emmer af tresserlyd, men det er også tydeligt, at de medvirkende har fået noget mere styr på akkorderne og hvor de skal sætte fingrene, end tilfældet var dengang, hvor entusiasme og spilleglæde kunne kompensere for mangelfulde kompetencer. Medvirkende på pladen er: Youngsters, Beat Street, Thoughts, Så Det, Lonesome Cowboys, Finn Gert & The Westcoast Waves, Swingsters, Golden Strings og Søren Søm Band. Og de giver et par numre til bedste. Ialt 18 stk., der alle er covernumre af kendte sager fra Beatles, Stones osv. Spilleglæden og begejstringen er intakt, og det er en hyggelig, nostalgisk rejse tilbage i tiden at lytte til denne lille udgivelse, der gemmer sig bag et cover, der er layoutet som et gammelt stilehæfte. Jo, det gjaldt om at komme væk fra skolen og bøgerne…

For overtegnede bloggerkugle er der en særlig nostalgisk duft over genhøret med Golden Strings, som jeg – som tidligere omtalt – oplevede i Strandbio til premieren på ungdomsfilmen “Some People” (en begivenhed, der også fremhæves i den lille præsentation af gruppen). Golden Strings diverterer med solide udgaver af to Elvis-sange: Jailhouse Rock og Such A Night.
Jeg har allerede reserveret den første cd i udgivelsesrækken og vender nok tilbage til den, når den dukker op.

Opdatering: Link til en on-line-artikel om pigtrådsoptræden ved biograffilm – blandt andet omtalte med Golden Strings.

4 kommentarer

  1. gertrud kommentarer:

    Fantastisk postkort fra en svunden tid og hotellet med de mange restaurationer – døren ind til Africano mellem de to flagstænger :-)

  2. capac kommentarer:

    @gertrud: Ja, en skam, det blev revet ned…

  3. knud tøt kommentarer:

    Ja det er trist at en rigtig god og stor del af vor ungdom blev jævnet med jorden.
    Der er rigtig mange dejlige minder om Africano og besøg hos “Ole” og Bedste i hjørnestuen ☺☺☺

  4. capac kommentarer:

    @knud tøt: Ja, bygningen skulle have været istandsat. Men der gik desværre nogle år, inden Esbjerg Kommune fandt ud af, at man skulle bevare gamle bygninger i en så ung by som Esbjerg.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

1.492 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62