Jordbær og gummimænd

30. maj 2007

Hos Irene i Eire spises der jordbær med fløde. Her nærmer vi os jordbærsæsonen. Ganske vist kan vi købe jordbær hele Ã¥ret – fra Spanien, Italien, oversøiske lande osv. Men det er ikke rigtige jordbær, og i øvrigt er de sÃ¥ sprøjtede, at det indebærer en mindre helbredsrisiko at sætte dem til livs.
Ingen tvivl om den sag: Jordbær er en himmelsk spise. Det minder mig om dengang, jeg fik jordbær med rødvin. Jeg var ikke ret gammel – ti Ã¥r eller deromkring – og var min far ude at sejle. PÃ¥ skibet var der to spaniere, en førstestyrmand og en, der arbejdede i maskinrummet. Førstestyrmanden Juan havde fÃ¥et til opgave at passe mig, medens far var i byen sammen med andre fra skibet. Og tiden gik med at tegne og spise jordbær – med rødvin. Jeg har ikke selv forsøgt mig med denne spise, men kan tydeligt huske den specielle smag af jordbær, der har trukket i den røde drik.
For igen at citere Uffe fra Stenstropedia igen, sÃ¥ var alting meget bedre i gamle dage. Og det gælder ogsÃ¥ udbuddet af jordbær. Vi kan sagtens fÃ¥ masser af bær i dag, men udvalget af sorter er begrænset meget i forhold til tidligere. En velsmagende sort som Senga Sengana finder man sÃ¥ledes ikke i ethvert supermarked. Det er gÃ¥et lige som med æblerne. Kun de langtidsholdbare sorter satses der pÃ¥. Man mÃ¥ hÃ¥be, at den gÃ¥r med denne ensretning, som det gik med øllet…
PS. Førstestymand Juan var i øvrigt en meget rar mand, der havde det svært ved at være væk fra konen i Spanien. Jeg husker ogsÃ¥, at han som katolik med en kone, der havde mange spontane aborter, og af kærlighed til hende ønskede at se stort pÃ¥ Pavestatens forbud mod brug af præservativer og anden anti-konception. Derfor havde min far foranlediget et større indkøb af kondomer i USA. Jeg kan huske lige sÃ¥ tydeligt den dag, min far overrakte ham en imponerende stor rulle “gummimænd” – rullen var pÃ¥ størrelse med magasinet i et af de der gammeldags maskingevær, man havde set i biografen…

Helt ukendt er kombinationen rødvin og jordbær ikke i DK – se fx her.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 kommentarer

  1. Sifka kommentarer:

    Jeg har smagt jorbær med hvidvin, med champagne, med citron, men aldrig med rødvin. Det skal da prøves – tror jeg, mÃ¥ske!?

    Min mormor havde nogen dybt mørkerøde jordbær, hvis lige jeg ikke senere er løbet ind i, desværre.

    Ja, øltilstande for frugt og grønt og så momsfrit :)

  2. capac kommentarer:

    @Sifka: Juan lod bærrene trække i god rødvin og rørsukker. Som jeg husker det smagte det vældig godt, selv om jeg var en bette knægt. Måske min smag for rødvin o.a. blev grundlagt dengang.
    Din mormors mørkerøde bær har sikkert været Senga Sengana, der blev store og dybtrøde og smagte – himmelsk!

  3. Irene kommentarer:

    Capac, elegant kæde mellem det sensuelle bær og spansk kærlighed …

  4. capac kommentarer:

    @Irene: Ja, mad og kærlighed hænger jo ofte sammen… ;-)

Skriv en kommentar

831 har læst indlægget
13,655