Kathy Kirby – 1938-2011

20. maj 2011

Kathy Kirby havde en af de der kraftige, klare pigestemmer, som gjorde en forskel i tressernes popmusik. Og som man vil huske, hvis man en gang har hørt den.

At hun så samtidig havde et udseende, der ledte tankerne hen på Holllywoods blonde filmstjerner, ja, sexbomber – Marily Monroe og den kaliber – gjorde ikke hendes gennemslagskraft mindre. I 1964 lå hun henholdsvis 11 og 13 uger på den danske top 20-liste med hittene “Secret Love” og “Let me go Lover“.

Kathy hed oprindeligt Kathleen O’Rourke, var rødhåret og – som navnet antyder – af irsk afstamning. Allerede som lille pige gjorde hun sig bemærket med sit sangtalent ved de obligatoriske talentkonkurrencer for børn. Og som teenager kom hun med i en sangtrio, O-levels, hvor hun førte sig frem med afbleget hår og stramme kjoler. Det lykkedes hende også at gøre et solidt indtryk på bandlederen Bert Ambrose, som gav efter og gav hende lov til at optræde som refrænsangerinde i hans orkester. Men indtrykket var dybere end det rent musikalske, for de kom til at danne par, selv om Ambrose var fyrre år ældre – og gift.

Men via Ambrose lykkedes det Kathy at komme igennem til det forjættede land, pladebranchen. Først ret succesløst på Pye Records. Derefter med succes på Decca, hvor hendes første singlehit, “Dance on” kom. Året var 1963, og det blev til en 11. plads på den engelske liste. Den blev hurtigt efterfulgt af hendes nok største hit med “Secret Love”, der nåede en fjerdeplads. “Let me go Lover” kom i starten af 1964 og nåede op på plads nr. 10. Derefter kom der flere singler – ialt 11 – men ingen nåede op på samme popularitetsniveau. Hun nåede også at indspille et enkelt album.

Med udgangen af tresserne var hendes stjerne dalet betragteligt. En del af forklaringen var selvfølgelig, at Beatles og de engelske beatgrupper satte en ny dagsorden for, hvordan musik skulle lyde. Og Kirbys stil var nok før-Beatles. Bedre blev det ikke af, at Kirbys privatliv var præget af et kaotisk kærlighedsliv, som var godt stof i sladderpressen, og at Ambrose spillede alle hendes sammentjente penge op.

I 2005 udkom en biografi om Kirby med titlen “Secrets, Loves and Lip Gloss” og den skabte en vis fornyet interesse for hendes gamle plader.

I går døde Kathy Kirby, 72 år gammel efter kort tids sygdom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

læst 178 gange
Side 1 af 11
11,693