Surf in Stereo Feat Kasper Tranberg

6. juni 2011

For et årstid siden havde jeg fornøjelsen af at omtale den esbjergensiske trio Surf in Stereos første plade, ”Live in Paradis”. Og nu har gruppen så sent mig opfølgeren, den næsten en time lange studioplade ”Surf in Stereo – Feat Kasper Tranberg” (Gateway), som udkommer i dag.

Hvor forgængeren gav denne skribent associationer i retning af tressermusikken, så er det især halvfjerdserne, der dukker op ved lytningen til den nye plade. Det hænger muligvis sammen med, at Jonathan Bremer (bas), Michael Vitus (trommer) og Kasper Ejlerskov Leonhardt (guitar) denne gang har allieret sig med jazz-trompetisten Kasper Tranberg. I hvert fald trækker pladen lidt mere i retning af en jazz-rock-fusionslyd, som man kunne høre den i halvfjerdsernes elektriske jazz-rock. Surf in Stereo er dog stadigvæk stilblandere som på debutlivealbummet, og heldigvis for det.

Gruppen holder stadigvæk fast i det melodiske som udgangspunkt i sangene (som med undtagelse af ”Ambient Pussy”, der er skrevet af Bremer, har Leonardt som ophavsmand). Samtidig er det musik, hvor der er givet meget plads til fri musiceren og improvisation – helt i jazzens ånd.

For at vende tilbage til associationerne, så er det – ud over tressernes (cool) jazz og Miles Davis – især Weather Report og ikke mindst basisten Jaco Pastorius, der falder mig ind ved lytningen (takket være Bremers baspil). Indtil flere gang har jeg tænkt på de jazzede plader, Pastorius var med til at indspille sammen med Joni Mitchell. Og det skal forstås som et kompliment.

Men pladen er, som allerede antydet, langt fra en renlivet jazz-plade, forstået på den måde, at gruppen afholder sig fra at trække på fx rocken og poppen. Lyt fx til ”Ignorance is Bliss” (nr. 7) og ”Surf in Mono” (8), hvor vi er tilbage i halvtredserrock à The Ventures og lidt tijuanapopovertoner! Surf in Stereo fornægter ikke deres nærmest post-moderne sans for at blende stilarter efter smag og lyst. Og det passer helt fint i denne eklektiske bloggers smag!

Surf in Stereos nye plade er ikke sådan at blive færdig med. Jeg har spillet den nogle gange i løbet af de seneste dage og har opdaget nye lag hver gang. Den lever helt op til de forventninger, som jeg fik fra livepladen. Hermed varmt anbefalet.

PS. Den nydelige unge badenymfe, der iført mormors badedragt pryder coveret er Anne Fie Staal. Pladen er produceret af bandet selv. CD og download udsendes af Gateway Music. Du har også mulighed for en uges tid at høre hele pladen streamet her.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

280 har læst indlægget
15,014