Chubby Checker fylder 70

2. oktober 2011

Det er ikke kun Sting, der har fødselsdag her i starten af oktober. I morgen fylder Chubby Checker 70 år. Chubby kom ind i min pladesamling i 1962, hvor en kammerdreng gav mig sit eksemplar af singlen “Limbo Rock”.

Ernest Evans, som han blev navngivet, havde sin storhedstid de tidlige tressere, hvor han især forbindes med Hank Ballards “The Twist”, som var med til at skubbe til den dansebølge, der rullede hen over den vestlige hemisfære og helt ind i danseskolerne i danske provinsbyer.

Checkers musikalske løbebane begyndte i high school-årene, hvor han fik lært at spille klaver og – inspireret af tidens store rock’n roll-navne, Elvis, Jerry Lee og Fats – sang for sine klassekammerater, bl.a. Fabiano Forte, der senere blev verdenskendt som teenageidolet Fabian.

Musikken forblev for en tid en bibeskæftigelse for Checker, men en arbejdsgiver med forbindelse til musikbranchen sørgede for, at Chubby fik mulighed for at lave en optagelse for American Bandstand – et tidligt amr. svar på “Scenen er din” eller “X-Factor” (1952-1989). Og det var i den forbindelse han fik sit kunstnernavn, Chubby Checker. Chubby, fordi han var en tyksak, og derfor blev kaldt det af arbejdskammeraterne, Checker, fordi han optrådte med Fats Domino-sange – og der var en associativ forbindelse mellem Domino og Check-er…

Den første pladeindspilning kom i 1959 med titlen “The Class”, som nåede op på en 38. plads på den amr. liste. året efter hittede Checker så for alvor, da han indspillede en coverversion af Hank Ballard and the Moonnighters “The Twist”. Ballard og Co. havde indspillet den året før som B-side til deres single “Teardrops on you letter”, der blev et pænt hit med en 28. plads på Billboards salgsliste. Men Checker forvandlede Moonnighters saftige Rythm and Blues-udgave til en decideret popsang og sendte den op på singlelistens førsteplads den 19. september 1960. Og det skete igen den 13. januar 1962.

Lidt held var der også med. Chubby fik chancen for at synge sangen på American Bandstand på et afbud fra Hank Ballard, og da sangen først var sendt ud på plade, blev den hjulpet godt på vej af twistdansen, der som en anden virus greb alle lag af befolkningen.

Men dundersuccessen blev også en belastning for Chubby Checker. Han blev identificeret med den sang og kom de næste år til at indspille en række sangen, der var modelleret over samme koncept – sange til dans, “The Hucklebuck”, “The Fly” osv.

Med den svindende interesse for dansefeber, svandt interessen for Chubby Checker også. Og efter 1965 så man ikke længere hans navn på top 40 listen. Men han fortsatte med at indspille plader – bl.a. i Europa – og optræde rundt omkring.

Checker havde også det uheld, at hans gamle pladeselskab Cameo-Parkway Records af juridiske årsager forhindrede genudsendelser af hans mange tidlige indspilninger. I årevis var han henvist til at genindspille sine gamle hits og andre sange, når de skulle sendes ud på plade.

Trods modgangen er Chubby Checker fortsat med at indspille og optræde helt frem til nutiden. I 1987 blev “The Twist” genindspillet af The Fat Boys med succes, og i 2008 udråbte Billboard Magazine “The Twist” til at være alle tiders største hit.

Senest har Chubby Checker gjort sig bemærket i kampen for en bedre sundhedsforsikring for amerikanerne – i kølvandet på Obamas reformer.

Chubby Checker synger

Tilbagespoling: Nostalgi: Chubby Checker – Limbo Rock / Popeye Psykedelisk Chubby CheckerB-sider: Chubby Checker – Popeye The Hitchhiker

Skriv en kommentar

317 har læst indlægget