Bert Jansch er død – 67 år

5. oktober 2011

Den skotske folkemusiker Bert Jansch døde her til morgen efter i længere tid at have været syg af kræft. Jansch blev 67 år.

Dermed mister engelsk folkemusik en af sine helt centrale skikkelser.

Herbert Jansch kom frem i tresserne, da folkemusikbølgen skyllede ind over den vestlige hemisfære. Via jobs i hjembyen Edingburghs lokale folkklub The Howff kom han til at spille rundt omkring i engelske folkeklubber, og det gav ham erfaring, renommé og et netværk blandt folkemusikere, navnlig Martin Carthy, Ian Campbell og Anne Briggs.

I årene 1963-65  levede Jansch fra hånden til munden og spillede rundt omkring i Europa i klubber og på gaden. Det egentlige gennembrud kom i midten af tresserne, hvor han slog sig ned i London og fik udsendt sit debutalbum i 1965. Pladen, der var optaget på en almindelige båndoptager, blev solgt til Transatlantic Records for 100 £. Pladeselskabet udsendte den eponyme plade uden at ofre tid og penge på en redigering – og solgte 150.000 eksemplarer.

Jansch fik også en håndrækning af den unge fremadstormende folkemusiker Donovan, som indspillede Janschs sange “Do You Hear Me Now” på EP’en Universal Soldier, der hittede samme år.

Endnu et par soloplader blev indspillet og en enkelt plade med kollegaen John Renbourn – Bert and John (1966) – inden Jansch fandt sammen med sangerinden Jacqui McShee, bassisten Danny Thompson og trommeslageren Terry Cox i Pentangle, som i årene 1968-1973 var en af den førende engelske folkgrupper.

Pentangle er blevet gendannet i flere omgang, og ved siden af har Jansch forfulgt en solokarriere – der er resulteret i en lang række fremragende plader. Senest har han optrådt sammen med Neil Young og Eric Clapton.

Jansch var aktiv til det sidste. På hans egen hjemmeside kan man læse, at en koncert den 20. september i Edinburgh er aflyst, fordi hovedpersonen er syg. Desværre nåede Jansch ikke at slutte der, hvor det hele begyndte. Hvil i fred.

Denne lille minderune kan også læses i Geiger.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

182 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62