Jimmy Saville – flamboyant tv-person – er død, 84 år

30. oktober 2011

Jimmy Saville døde i går, 84 år gammel. Dermed forsvinder en af de mere flamboyante medieskikkelser fra tresserne.

Sir James Wilson Vincent Saville, som han hed, når det hele skal med, var DJ, tv-skærmtrold og mediemenneske om en hals, og blev berømt i Storbritannien – og uden for – som iøjnefaldende moderator af Top of the Pops.

Savilles karriere begyndte i de britiske kulminer under Anden Verdenskrig, men musikken fik ham op af minerne. Han begyndte at arbejde som selvbestaltet discjockey i fyrrerne – og pralede siden hen af, at han var den første DJ overhovedet. I hvert fald skabte han sig hurtigt et ry som pladevender og fik succes blandt teenagere med sine dansepartys, hvor der kun var musik fra grammofonen. Ved siden af jobbede han også som manager for en dansehal i Manchester og som hospitalsportør. Der skulle jo smør på brødet.

Tresserne var det årti, hvor tv-mediet boomede. Og Saville begyndte sin tv-karriere ved årtiets indgang, hvor han blev ansat ved Tyne Tees Television, som sendte musikprogrammet Young At Heart. I 1964 var han med til at lancere den første tv-transmitterede hitliste, Top of the Pops. Og i 1969, hvor beat- og popmusikken for alvor havde fået tag i tv-seerne blev han ansat til at moderere den tysk-engelske samproduktion Pop Go The Sixties, som blev sendt over det meste af Europa (i Danmark kunne man dog kun se den via tysk tv…).

Sammen med Pete Murray stod han også for de årslige New Musical Express Pol Winners Concerts, hvor bl.a. The Beatles, Cliff Richard og The Who optrådte. Parallelt med tv-karrieren optrådte Saville også som pladevender i radioen. Først hos BBC, hvor han havde sine egne programmer, der specialiserede sig i gamle hitlister – à la Jørgen de Mylius – og siden også hos kommercielle radiostationer.

Med til billedet af Jimmy Saville hører også, at han var en af de første tv-personligheder, der forstod vigtigheden af at skille sig ud. Han var en excentriker og havde intuitiv sans for tv-mediets effekt. Han gik i spraglet tøj, farvede sit lange hår (selv da der kun var sort-hvid-tv…) og kunne som en anden Otto Leisner fange sit publikum med kvikke bemærkninger, faste vendinger og en særlig personlig intonation. Og det i en periode, hvor mange tv-folk lignende og lød som ansatte i en bank.

Saville var en af medieverdenens store originaler. Og hans bedrifter blev anerkendt i form af ordner og deslige. Fx modtog han i 1971 en OBE, og han blev adelig i 1990. Og så var han medlem af Mensa, foreningen af særligt højt begavede personer.

Jimmy folder sig ud på dansegulvet på tvTop of the Pops i halvfjerdserneTop of the Pops 1968 del 1og del 2 (kun audio). Og man vil kunne se Saville i mange af de gamle klip fra Top of the Pops, som ligger på Youtube og lignede videosites.

2 kommentarer

  1. Claus1 kommentarer:

    @:capac, Otto Leisner versus Jimmy Saville!?…haha…men ok, ved hvor du vil hen

  2. capac kommentarer:

    @Claus1: Ja, og det er ikke dér, jeg vil hen! ;)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

631 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62