Matthew Sweet – powerpoprock fra Athens, Georgia

19. december 2011

Athens, Geogia kom for alvor på det musikalske landkort i firserne og halvfemserne. Selv om der havde været tilløb til det, var det omkring 1980, at rockscenen i Athens blev kendt uden for lokalområdets grænser med navne som R.E.M. og B-52s. Siden er en lang række navne kommet til. Pylon, Vic Chesnut, Drive by Truckers og mange flere.

Et af de lidt mindre kendte navne er Matthew Sweet, som her i bloggen vil være kendt for sit samarbejde med Susan Hoffs fra The Bangles. Den 47-årige Sweet har været en del af Athens-scenen siden de tidlige firsere og excellerer i powerpop, grunge og andre alternative rockudtryk.

Sweets musikalske dannelsesrejse begyndte, da han – efter at have forladt barndomsbyen Lincoln – fandt sammen med selveste Michael Stipe (R.E.M.) i projektet Community Trolls og gruppen Oh-OK, hvor Stipes søster, Lynda, spillede. I 1985 fik Sweet kontrakt med Columbia Records og fik udsendt solodebutalbummet Inside (1986), som fik fine anmeldelser uden at sælge mange meter. Og helt efter bogen måtte Sweet finde et andet pladeselskab til næste udgivelse, albummet Earth (1989), som A&M fik æren af at udgive. Heller ikke denne plade fik mange pladekøbere til lommerne. Selv om det var nederen, så gav Sweet ikke op og sammen med en række prominente venner – Richard Lloyd, Robert Quine, Greg Leisz, Lloyd Cole og Fred Maher – gik han i gang med at lave musik til en kommende plade.

Efter at have sagt farvel til A&M og goddag til det mindre Zoo Entertainment i 1990 udkom den plade, der blev Sweets kunstnerriske og – ikke uvæsentligt – kommercielle gennembrug, albummet Girlfriend. En lille perle af powerpopsange. Selv om pladen ikke bleve en megasællert, så blev især titelmelodien spillet meget (og den tilhørende video vist lige så meget, bl.a. på MTV), og pladen fik ry af at være en af perioden mest vellykkede (og oversete) powerpopudgivelser. Pladen er siden genudsendt i en såkaldt Legacy Edition med et par ekstranumre.

Selv om Matthew Sweet ikke har kunnet leve helt op til de løfter, som Girlfriend gav, så er han fortsat med at lave lytteværdige plader. I 2002 var han med til at danne The Thorns sammen med Shawn Mullins og Pete Droge. Og i 2006 indgik han i duosamarbejdet med Susanna Hoffs, og de har indtil videre udgivet to cover-album, hvor de viderefører powerpoplyden fra Bangles og Sweets egne plader. Seneste har Sweet udsendt solopladen Modern Art (2011).

Matthew Sweet lider af flyskræk, så man skal nok ikke regne med at få ham at se på en europæisk scene – men lige nu kan man høre ham optræde på NPRs Mountain Stage. Og hvis man er til powerpop med rødder i firserne og med overtoner af fx The Byrds og andre proto-powerpop-tressergrupper, så kan det anbefales at lytte med…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

186 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62