Pladeindustrien og internettet – igen

10. september 2006

Her i bloggen holder vi et vågent øje med udviklingen omkring musikdistribution på nettet – og kampen om de såkaldt gratis downloads. Forleden kunne vi fortælle om et større pladeselskab, der for at imødegå den udbredte (ulovlige) fildeling af musik ville gøre downloading gratis – men reklamefinancieret.

Nu kan man i Politiken læse, at et aktivt medlem af den såkaldte Piratgruppe, der kæmper for fildelernes rettigheder, har lavet en rapport om pladesalgets udvikling i Danmark gennem de seneste år.

Det er hævet over enhver tvivl, at pladesalget er gået markant tilbage fra 2000-2005. Man regner med, at der er tale om en reduktion på 50% svarende til 10 millioner eksemplarer. Spørgsmålet er så: Hvorfor? Piratrapporten påpeger, at pladesalgets blomstringsperiode op til 2000 blandt andet skyldes, at danskerne skulle omstille sig fra grammofonplader til cd’er. Med andre ord: de skulle skifte deres samlinger ud. Dertil kommer, at cd’en i tiden efter har fået konkurrence fra andre fremstormende medier, fx DVD’en, computerspillet m.m. Rapporten slår også på, at der ikke er en modsætning mellem gratis download og kommerciel succes og nævner flere eksempler på kunstnere, der netop har opnået stor salg ved først at sende ud som gratis mp3-filer, fx Magtens Korridorer og Nephew.

Opdatering: Det slår mig, at en forklaring på den lokale tilbagegang i salget selvfølgelig også må findes i internethandlen. Når jeg tænker på mit eget musikindkøb, så ligger hovedvægten på seriøse indkøbssteder som Amazon o.lign. Ikke kun af økonomiske årsager – for det er billigere, også selv om man skal betale porto – men også på grund af udbuddet. De færreste pladebutikker dækker så bredt som fx Amazon.

5 kommentarer

  1. camilla kommentarer:

    Du skriver at de færreste pladebutikker dækker et så bredt udbud. Jeg har kun en ting at sige til dette.
    Prøv Moby Disc. De er den sidste rigtige fede plade butik der er i Danmark og hvor udbudet er kolosalt.

  2. capac kommentarer:

    Kender ikke Moby Disc, men det er da dejligt, at der er undtagelser! ;-) Opdatering: Moby Disc huserer i Odense og Svendborg, kan jeg se, og de har en hjemmeside – http://www.moby-disc.dk/ – og det ser da interessant ud! Fynboer – er I der!?

  3. klaus kommentarer:

    moby disc er et udmærket sted, men jeg mÃ¥ ikke komme der (for min bankrÃ¥dgiver)…

  4. capac kommentarer:

    Hun er vist en værre en, den bankrÃ¥dgiver…

  5. Matti kommentarer:

    moby disc er uden tvilv danmarks bedste pladebutik! de kan få næsten alt hjem! jeg tror at mere end 50% min pladesamling er købt der.

    HURRA FOR MOBY!!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

623 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62