Les Paul – legendarisk guitarist og lydtroldmand

6. juni 2012

Danmarks Radio påtænker at lave om på tv-kanalerne i endnu et forsøg på at komme tættere på det ungdommelige segment og holde det underholdningskontaminerede og populistisk orienterede TV 2 stangen. Og midt i den ophedede debat for og imod den nye programstruktur, faldt Georg Metz bemærkning om, at ‘man i højere grad skulle fokusere på indholdet’ end på formen mig ind. Og da jeg lidt tilfældigt – og heldigt – kom til at se portrætudsendelsen Chasing Sound om guitarlegenden og lydopfinderen Les Paul blev de metzske ord endnu mere indlysende. For hvad er bedre argument for en kanal end kvaliteten af de udsendelser, den smider i hovedet på os?

I den amerikanske dokumentarfilm fortæller afdøde Les Paul om sin lange karriere som guitarist og lydmand med både smittende humor og stor deltaljerigdom. Lige ud ad landevejen og suppleret med mange fine optagelser bl.a. med duoen Les Paul og Mary Ford og med indspark fra mange af Les Pauls elever og beundrere, bl.a. Paul McCartney, Bonnie Raitt, Richard Carpenter, B. B. King, Keith Richard osv. Og man fik en fornemt billede af den uvurderlige betydning Les Pauls innovative egenskaber har fået for pladeindustrien. Fx ville Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band have været utænkelig uden Les Pauls overdubbingteknik og multi-tracking-ditto.

Hold øje med udsendelsen, som nok bliver genudsendt på DR K (programoversigtetn er pt. under omlægning…). Eller se den lige her i sin fulde længde. Det er tv, når det er bedst. Filmen, der varer ca. 90 minutter kan også fås på dvd i den fornemt redigerede og bundsolide serie American Masters.

2 kommentarer

  1. gertrud kommentarer:

    …jeg tror ikke at Les Paul er blandt de aktive mere, – men Ã¥nden lever :-)

  2. capac kommentarer:

    @gertrud: Du har ret. Han slap guitarstrengene i 2009. Jeg havde såmænd et indlæg om det dengang: http://www.capac.dk/wordpress/?p=8806. Hukommelsens skjorte er nogle gange temmelig kort.. ;)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

361 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62