Gåmanden fylder 40 år

2. juli 2012

Nu har jeg købt mig en walkman/Nu lyder skoven som New York mand...”, sang Michael Hardinger på sit eponyme album fra 1981. Selv om Danske hitlister ikke har registreret den (man havde vist ikke hitlister på DR i 1981?), så må den have været et pænt hit dengang. I hvert fald hørte man ofte den iørefaldende hyldestsang til den lille transportable båndspiller i radioen. Det var også dengang blevet almindeligt at se unge mænd og damer jogge i firseroutfit med walkmen og walkmen-kloner i alskens farver.

Sangen må have haft klare popkvaliteter, for i 2008 tog Hej Matematik sangen op og moderniserede den til et elektronisk nummer, der fik fjorten uger på Tjeklisten med en 2. plads som fornemste resultat. På det tidspunkt var Sonys Walkman og alle de andre elektronikfirmaers kloner for længst blevet overhalet af andre teknologier, fra de bærbare CD-afspillere til diverse udgaver af mp3-afspillere. Og siden er der jo gået mobiltelefon i afspilningen.

I Politiken kan man læse den dramatiske historie om tysk-brasilianske Andreas Pavel, der opfandt den lille transportable båndspiller og igennem 25 år måtte kæmpe en ulige kamp mod elektronikgiganten Sony, som med mange penge, jurister og ufine metoder forsøgte at forhindre, at Pavel fik del i de patentroyalties, som han retteligen havde krav på. Sony havde patent på navnet men ikke på opfindelsen, og kun fordi Pavel ikke gav op – trods et voldsomt pres og personlig økonomisk ruin som følge af retssagerne – lykkedes det til sidst for ham at tvinge Sony til et forlig. Ikke nogen solstrålehistorie, men en historie om, at retfærdigheden nogle gange sker fyldest. I hvert fald delvis… Læs Morten Bays artikel om Pavel og gåmanden, der i år har fyrre års jubilæum.

[ukrediteret foto fra en weblogside]

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

256 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62