Jandek kommer til århus

16. juli 2007

Jandek? Hvem? Godt spørgmål. Rock- og popmusikken har sine særlige og mytologiske figurer. Jandek er en af dem. Jandek er navnet på en outsider, der vist nok stammer fra Houston, Texas. Siden 1978 har Jandek udsendt ikke mindre en 50 plader med rod i folk og blues. Han har stort set aldrig givet interviews eller ladet detaljer om sin biografi komme for dagen. Hvilket selvfølgelig har fremmet mytologiseringen. Journalister elsker hemmelighedskræmmeri. Når det alligevel er lykkedes Jandek at få opmærksomhed omkring sine udgivelser, så skyldes det selvfølgelig – musikken. Han spiller folk og blues på sin egen skæve facon, ofte atonalt og med særprægede akkordstrukturer.
Jandek holder stædigt fast i sin anonymitet og udsender sine egne plader fra sit eget pladeselskab Corwood Industries, der har postadresse i Houston (en postboksadresse…). Pladerne kan bestilles her til rimelige priser (8 $, rabat ved flere), og man kan også få et simpelt katalog over udgivelserne. Detektiviske undersøgelser mener at have fundet frem til mandens rette navn: Sterling Richard Smith. Det kan man så tro på eller lade være. Og er det i øvrigt så vigtigt? Manden vil åbenbart lade sangene og musikken tale for sig selv. Og det er nok for capac. Jeg behøver ikke at vide, om han drikker kaffe, er til mænd eller er en desillusioneret forfatterspire for at nyde hans musik.
Det er nu lykkedes de århusianske koncertarrangører Ljud at lokke mystiske Mr. Mox til århus. Det sker i august – i følge www.undertoner.dk.

Her er linket til en fransk uofficiel Jandek-side. Her er en guide til Jandek, hvor man også finder pladeselskabets katalog med mere. Amazon er også leveringsdygtig. Hør Jandek her.
Og her er – vist nok – Jandeks første liveoptræden nogensinde i Glasgow, Scotland, den 17. oktober 2004 – nummeret hedder “Real Wild”:

første

2 kommentarer

  1. Torben Sangild kommentarer:

    Jeg er først for nylig blevet introduceret til Jandek, og er i gang med at orientere mig i hans enorme diskografi. Har du nogle yndlings-albums du kan anbefale? Jeg har indtil videre set mig lun pÃ¥ Blue Corpse og Somebody in the Snow, men vil gerne høre fra ægte fans hvilke albums de har et særligt forhold til – og hvorfor.

  2. capac kommentarer:

    @Torben Sangild: Nej, yndlingsalbums har jeg ikke, og jeg har heller ikke hørt revl og krat. Jeg kan kun foreslå dig at gøre som jeg: Begynde et sted og så arbejde dig videre derfra.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

456 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62