Al “Beach Boy” Jardine fylder 70 år i morgen

2. september 2012

Ja, så er turen kommet til den unge man i forreste række til højre. Al Jardine, guitarist, sangskriver, sanger og en af grundlæggerne af The Beach Boys runder det skarpe hjørne og bliver 70. Det er jo slet ikke til at fatte, når man kigger på ovenstående pressefoto fra de allertidligste, sprøde år med Stranddrengene. Men på den anden side: Dengang gik man jo selv rundt med jod på de ituslåede knæ og lyttede til Beach Boys fra fars og mors dampradio….

I historieskrivningen om bandet får Jardine æren af at have fået ideen til The Beach Boys. Den folkemusikinteresserede Jardine blev skolekammerat med Brian Wilson på college. Og det var lige ved ikke at blive til noget for Jardine, der gerne havde set Stranddrengene dyrke folkemusikken, som var in i de tidlige tressere. Faktisk forlod Jardine bandet i 1962 for at blive noget ved flyvevåbnet, men han vendte tilbage i 1963 og var med til at etablere det band, der er blevet kendt for eftertiden.

I The Beach Boys har Jardine været bandets urokkelige rytmeguitarist og en vigtig brik i de vokalharmonier, gruppen har levet højt på. Han har også taget æren som forsanger på en række af Stranddrengenes store sange, fx "Help Me, Rhonda", "Then I Kissed her" og "Cotton Fields". Og selv om han har stået i skyggen af Brian Wilson som sangskriver, så har han dog sat sit fingeraftryk på en række Beach Boys-sange fra albummet Friends og frem. Og i de senere år har han også kastet sig over producerrollen. Al Jardine får også æren for, at være et samlende punkt for gruppen i de år, hvor Brian Wilson var gået i mentalt hi, og hvor gruppen let kunne være gået helt i opløsning.

Ved siden af sit virke i Beach Boys har Al Jardine som privatperson kastet sig over opdræt af araberhest og miljøbeskyttelse. Den sidste almenpolitiske interesse afspejler sig i flere af Jardines nyere sange, fx den fine "Don’t go near the Water" fra Surf’ Up-albummet, som han skrev sammen med den anden ikke-Wilson i bandet, Mike Love. Ham har også bygget sit eget studie i hjemme i Big Sur. Her har han indspillet musik som soloartist og sammen med sit tourband med det sigende navn Endless Summer Band. I 2010 kom Al Jardines eneste, udmærkede og meget Beach Boyske soloalbum A Postcard from California, som siden er genudgivet med ekstranumre.

Som bekendt er The Beach Boys blevet gendannet i anledning af 50-året for gruppens opståen. Og Jardine har været med på turneen, der bl.a. førte dem til Danmark, og på den vellykkede gendannelsesplade That’s why God made the Radio. Forklaringen på, hvorfor Beach Boys blev gendannet, er nok en kombination af forretningssans, musikalsk interesse, nostalgi og overlevelsesinstinkt. For opløsningstendenser og ballade har der været i mange år. I 2008 indgik Jardine således forlig med den stridslystne kollega Mike Love og boet efter Carl Wilson om retten til at bruge navnet The Beach Boys. Og som sagt sælger de stadigvæk evig sommer og solskin – på scenen og på plade. Til lykke med dagen.

2 kommentarer

  1. mb kommentarer:

    Ikke relateret til Stranddrengene, men måske en diskussion værd

    http://blogs.laweekly.com/westcoastsound/top-20-worst-bands-of-all-time/

  2. capac kommentarer:

    @mb: Ja, den slags lister er gode til at sætte gang i kommentarfeltet…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

673 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62