For 20 år siden: Los Lobos – Kiko

17. september 2012

Los Lobos er et band Del Este de Los Angeles, fra den østlige del af Los Angeles, som titlen lyder på deres selvfinancierede debutalbum fra 1978 hedder. Og bandet har aldrig fornægtet deres mexikanske rødder. Hvad der kunne være blevet et etnisk brændemærke i en musikkultur, hvor det ypperste ofte forveksles med det identitetsløse og gennemsnitlige, er blevet et adelsmærke for Los Lobos. Men selv – eller rettere: netop fordi – Los Lobos altid har stået ved deres kulturelle rødder, så har bandet været åben for den multikulturelle virkelighed, som ikke mindst populærmusikken altid har været og de seneste årtier nærmest er blevet et særligt brand under betegnelsen world music.

I 1992 udsendte bandet albummet Kiko, der denne sommer kan fejre sit tyveårs jubilæum og af samme grund er blevet gendudsendt i en anniversary edition. Kiko er en slags pendant til Beatles Sgt. Pepper’s lonely hearts club band. Albummet, der i Rolling Stone-albumguiden til gruppens udgivelser er det eneste album, der får alle fem stjerner, er som Beatles’ hovedværk et overflødighedshorn af stilarter og citater fra populærmusikkens store kogebog. Mexikansk vals møder cabaretjazz. Beatlesefterklange og bluesfeeling står side om side og der leges med rockens lydunivers i form af feedback, lydfragmenter og forvrængning m.m. Uden på nogen måde at glemme deres oprindelige funktion som danseorkester, formår Los Lobos med Kiko at samle de mange tråde, de allerede var begyndt at trække med albums som det soulinspirerede The Neighborhood fra 1990 og gennembrudspladen fra 1984 How will the Wolf survive?, hvor bandet med løs hånd strør alskens elementer fra den amerikanske musiktradtions krydderihylde i den mexikanske gryderet.

Med Kiko lykkes det for alvor at lave et album, der er generøst uden at stritte meningsløst i alle retninger. Et album, der holdes sammen af en sjældent sammenspillet band, der i deres sikre hvilen i den mexikanske musiktradition og i rocken får de mangeartede musikalske elementer til at glide sammen som farverne på et kunstværk. Kiko er verdensmusik af bedste skuffe. Musik, der både har rod og udblik til verdens musikalske mangfoldighed.

I forbindelse med jubilæet er der også udsendt en live-DVD, hvor gruppen opdaterer pladen, Kiko Live.

Tilbagespoling

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

226 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62