CAPAC anbefaler: Vildnis – Ud af det blå

15. april 2013

Et årti efter debuten med det eponyme album Vildnis udsender bandet af samme navn så deres tredje plade Ud af det blå. På coveret er V’et i Vildnis erstattet af en rødt håndtegnet hjerte. Og Kærligheden er da også det store tema på den nye udgivelse. Det anslås allerede i den første sang, “Hva’ nu hvis“, der også har været titel- eller kendingsnummer for DR1 programserie “Sådan er kærligheden”, hvor udvalgte par har snakket om det uudtømmelige emne.
Hva’ nu hvis/det ikke bare var pis/hvis jeg si’r/ det ikke bar er lir/mit hjerte vil have mer’…”. Sådan starter “Hva’ nu hvis” og anslaget understreger, at godt nok kaster sangskriverne Morten Nørby og Niels Dahl sig over det fortærskede tema med kærligheden, men de gør det med sig egen mundrette, enderimende, hverdagssproglige ligefremhed. Den kærlighed, der besynges i teksterne på pladen, er ikke den forlorne, romantiske kærlighed, som poppen sopper rundt i, men en kærligheden helt ned på hverdagsplan, hvor alle vi andre dødelige også kan være med. Nørby og Dahl har en ferm sans for at skrive tekster, der ligger lige i munden. Det er sådan, man taler. Og det er en besyngelse af kærligheden med al dens besvær og tumlerier, men også en besyngelse, der både er konkret, sanselig og erotisk på en måde, vi ikke er helt vant til at høre på dansk. Det bliver tydeligt i sangen til pigen “Winnie”, som teksten jeg længes mod: “vi gik engang gennem Kongens Have/ du havde en blomstret kjole på/ jeg sprøjtede sæd ud over din mave/lige under himlem blå…”. Sådan kan man altså skrive om kærligheden anno 2013, så det romantiske og kødeligt-erotiske ubesværet går hånd i hånd. Det giver point i min karakterbog for gode danske sangskrivere.
Der er også andre sange, der kredser om kærligheden. Men der er også sange, der stikker af fra temaet. Fx “Osama”, der er en finurlig, ironisk kommentar til al snakken om terrorisme og Al Queda-forbindelser. Eller sangen om “TV Avisen”, der i en heftig omgang bluesrock gør kærligt grin med programmets form.
Vildnis blev engang kaldt viserock, men jeg synes godt de kan droppe vise-. Sangene er samlet set iørefaldende poprock. Bluesen stikker sit hoved frem i flere af sangene – fx “Osama” og “TV-Avisen”. Det samme gør valsetakter, singersongwriterguitarpop o.a. I det hele taget er det et meget varieret album, der både har noget for dem, der sætter pris på den gode popsang, hvor man kan synge eller nynne med, og dem, der gerne vil have lidt mere at tænke over og lytte til.
Ud af det blå bliver måske ikke solgt via tv-kanalernes eller biografernes reklamesider, men skulle jeg bestemme ville Vildnis få lige så mange lyttere som de mange mainstreamudgivelser. Hermed anbefalet.
Den eneste anke jeg har mod pladen her, er, at teksterne ikke er aftrykt på coveret eller er vedlagt. Måske er det, fordi mit eksemplar er et promotionex. Jeg håber det…
Hun sagde
Vildnis. Ud af det blå. Eastwing|Co ArtPeople. Udkommer i dag.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

444 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62