Capac anbefaler: Forbandede Ungdom – Mest tilbage

18. november 2013

Tonen på duoen Forbandede Ungdoms nye plade Mest tilbage anlås allerede i den indledende titelsagn “Mest tilbage”. Slæbende trommer og slæbende keyboard ligger under ordene “Jeg er træt i de her dage. Det er mindst frem og mest tilbage”. Sammen med sangene “En god dag” og “Ligger helt stille” løfter titelsangen låget til et forslået, sårbart maskulint erfaringsunivers, der måske er repræsentativt for mange mænd i vores feminint dominerende kultur? Men det er ikke kun kønsforholdets problemer og belastninger, der står for skud på pladen. I “Månen over Fahra” kommer vi omkring soldaterliv og -død i Afghanistan og i “Nytår ’11” beklages tidens åndløshed – ja, “åndsdød” – og dårskab.

Men det hele ville være nedslående og begrædeligt, hvis ikke sangene “Hvad var rock’n roll uden mig” og “Når du rocker med mig”, hvor livsmodet og -appetitten bryder gennem som solen på himlen eller en god rocksang gennem radioernes banale playlistesange. I disse to livsbekræftende sange finder man en lille gylden nøgle til forståelse af hele pladen, vil jeg mene.

Det kan godt være at den grasserende danske melankoli også har fat i flere at Peter Hegårds og Klaus Møllers tekster, men i kraft af musikken er der optimisme og livskraft på den musikalske bundlinje. Sammen med de musikalske legekammerater – Ole Jeppesen (trommer, bas og kor), Ronny Gregersen (bas), Mikkel Sørensen (tangenter), Margrethe Bjørklung (pedal steel guitar), Jonas Linnet (guitar og kor), Morten Hyldahl (trommer), Jesper Kalholt (guitarer), Karen Strande (saksofon), Ramus Skov (tolvstrenget guitar), Ida Kudo Høffding (kor) og Bjørn Grubbe Rasmussen (koklokke) – har duoen Klaus Møller og Peter Hegård skruet 12 iørefaldende poprocksange sammen. Sange, der uden at lefle for popradiosegmentet har popappel, samtidig med at musikken trækker store veksler på de rockrødder, der nærmest er fælles gods for vor tids bedste danske rockplader.

“Mest tilbage” er en af den slags plader, der ikke eksploderer i hovedet på en som en forførende og uafrystelig popsang, men som vinder ved flere gennemlytninger, hvor de musikalske lag afslører sig for lytteren. Hermed anbefalet og placeret på reolen blandt de slidbare album.

Forbandede Ungdom. Mest tilbage. Produceret af Klaus Møller og Peter Hegård. Gateway Music. Udkommer i dag.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

5.525 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62