I love you Alice B. Toklas

8. oktober 2007


I Berl. Tidende læser jeg en anmeldelse af en biografisk bog om Gertrude Stein og Alice B. Toklas. Janet Malcolms “Two Lives: Gertrude and Alice”. De to kvinder var kærester, kunstnere, jøder og lesbiske – og slog deres folder i Paris under den tyske besættelse af Frankrig. Var alt gået efter nazisternes program, så var de to kvinder endt i kz-lejrenes krematorier, men en forbindelse i Vichy-regeringen sørgede for, at det ikke skete.
Blandt Alice B. Toklas meriter finder man en kogebog  The Alice B. Toklas Cookbook fra 1954, hvori man efter sigende skulle kunne finde den første trykte opskrift på “hash fudge”. Og med denne lille anekdote er vi ovre i mit egentlige ærinde.
I 1968 var en af mine store filmoplevelser Hy Averbacks film I love you Alice. B. Toklas. Filmen havde manus af den kendte instruktør Paul Mazursky og Larry Tucker, og i hovedrollerne finder man Peter Sellers og den underskønne Leigh Taylor-Young. Filmen er en letbenet komedie om en kriseramt karriere- og familiemand Harold Fine (spillet af Sellers), der falder for en ung hippiepige og indleder en hippietilværelse med alt, hvad dertil hører af fri kærlighed, marihuana osv. Den unge hippiepige udmærker sig blandt andet ved at bage nogle marihuana-kager, som Harold udsætter sin forlovede og sine forældre for, hvorefter de borgerlige former står for fald.
Filmen fik den danske titel “Må jeg kysse din sommerfugl?”, der henviser til en forførelsesscene, hvor Harold finder en sommerfugletatovering på den unge møs lår.
Filmen var, som sagt en let komedie af den slags Sellers indspillede en del af. Og det, der gjorde størst indtryk på mig var – ud over Sellers – den smukke Taylor-Young og så Harpers Bazars kendingsmelodi… Jeg så den i min barndoms biograf Strandbio, og filmen rørte ved en streng i mit sind. året var 1968, og der var opbrud på alle fronter. Filmen kan fås på dvd (Region 1).

Se en trailer til filmen om kagebagningen (og læg mærke til det tidstypiske, afslappede forhold til euforiserende stoffer, som trailerens kommentator udtrykker). Og et klip med Harold som hippie.

2 kommentarer

  1. charlotte kommentarer:

    – kan man putte grøn the i kageblandingen, hvis man er løbet tør for græs?
    Harold får godt nok banket en fest op i den filmtrailer ;-)
    Og tænk i dag må man ikke ryge en smøg i en amerikansk film.

  2. capac kommentarer:

    @Charlotte: Jeg ville nok afholde mig fra grøn te! Så hellere en almindelig kage.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

934 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62