Capac anbefaler: Martin Valsted – På Vrangen

23. november 2014

Martin-cover-560x330

Musiker, sangskriver, pianist med meget mere Martin Valsted debuterer med albummet På Vrangen. Hvad titlen hentyder til er et åbent spørgsmål, men måske bare til den kendsgerning, at man ikke kan skue hunden på hårene eller at overfladen kan være bedragerisk?! I hvert fald er Valsteds debutplade ikke nogen regulær soloplade, for Martin har fået den indlysende idé at lade en række uddannede skuespillere til at tage sig af sang og tekstudlægning. Valsted skriver selv i cd-bookletten, at han har ønsket at sætte tekst og historie i centrum på sin plade – og hvad er så mere oplagt end at tage nogle sangere og sangerinder, der er uddannet til netop det at formidle tekster?!

So sagt så gjort. Og sammen med Claes Bang, Jesper Lohmann, Troels Lyby, Laus Høybye, Neel Rønsholt, Louise Mieritz, Joachim Knop, Tammi Øst og Charlotte Fich har Martin Valsted skabt et album, der fremstår som et noget nær perfekt popalbum.

De ialt ni sange på pladen er popmelodiøse og så iørefaldende, at det nærmest ville være fornærmeligt, hvis ikke de blev spillet flittigt på de radiostationer, der dyrker netop den genre. Valsted kan skrive popmusik, der forbigående har fået mine tanker hen på poppens helt store navne og som indeholder samme emotionelt bevægende kvaliteter, samtidig med at musikken også appellerer til en danselysten krop. Og i samarbejde med ikke mindst Kim Vagn Wagner har Valsted formået at få itonesat og arrangeret sangene, så de på smukkeste vis fremhæver melodierne – og tekstfortolkerne i centrum.

Teksterne er nærmest små historier, der indkredser stemninger og følelser. Et eksempel er sangen, der indleder pladen, “Lykkelig”, der helt enkelt handler om lykken ved at være tilstede som et liv, en krop i universet:

Jeg står nu bare her

med de nye fødder

og fløer mig lidt sær

har slået nye rødder

Alting er så stille

i mit nye hoved

jeg er både stor og lille

med et helt nyt mod

Fugleflugt, humlesang

og det prikker i mig

dagen er godt i gang

solen stikker til mig

kroppen føles tung

og mine lunger

ånder roligt

blodet bar saynger

hjertet gynger

baker roligt

Jeg er lykkelig

lykkelig meget længere

en bare en lille gnist

der fænger:

Bare stå og mærke mit liv

Osv.

Enkelt og i egentligste forstand banalt, men når ordene bliver lagt i munden på Tammi Øst løftes teksten op til hverdagspoesi. Og sådan er det, når teksterne på denne plade lægges i hænderne på en flok yngre skuespillere, der tydeligvis har hjerter, der banker for musikken og sangen. Det er muligvis vrangen af deres skuespillertalent, men så må de for min skyld hjertens gerne vende vrangen ud på sig selv noget oftere.

På Vrangen er en plade, der let kunne forsvinde i den store strøm af musikudgivelser, men det ville være synd og skam. For På Vrangen er en sjældent vellykket plade, hvor der er kælet lige meget for både den musikalske og den tekstlige side af popsangen. Og det kan man ikke altid sige om moderne dansk popmusik. Så er du til langtidsholdbar pop, står og mangler en oplagt julegaveidé, så få fat i Marin Valsteds debutplade. Hermed anbefalet.

Martin Valsted. På Vrangen. Target Records. Udkom d. 20. oktober 2014

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

395 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62