Capac anbefaler: Merigold – Songs and Reality

2. januar 2016

Som jeg tidligere har skrevet mere end en gang, så er den løse genre americana, hvor rocken møder countryen og andre amerikanske musikrødder, ikke forbeholdt amerikanerne længere. Det har internationaliseringen og globaliseringen af musikken for længst sørget for. Og derfor finder vi også fine repræsentanter for denne musikalske hybrid i lille Dannevang. Fx hos pladedebuterende Merigold, alias Ulrik Tarp Merrildgaard.

Med sit album Songs and Reality overbeviser Merigold i tekst og tone om, at netop blandingen af den allestedsnærværende melankoli og den lige så allestednærværende americana finder god grobund i dansk musikliv. Og med hensyn til den melankolske tematik, ja så kommer man den vel ikke nærmere – emotionelt og kulturelt – end når man skriver en sang om “The Werther Complex” og dermed henter Gothes klassiske tekst om den unge Werthers kærlighedskvaler og livsmismod ind som reference. Og det er fint – og dermed stemmer Merigold sin plades ialt 11 sange ganske melankolsk, sådan som det jo ligger i tidsånden, ja måske i den europæiske kultur i det hele taget.

Og sammen med Ravnur Huginsson Eide (lap steel og dobro), Andreas Vasegaard Nielsen (bas), Fredrik Werenberg Poulsen (trommer), Jesper Folke Olsen (orgel, piano og backingvokal) og Cisser Mæhl (backingvokal og fløjteri) forløser Merigold (sang, guitarer, banjo, slagtøj og trommer) sine sange med tilbageholdt alvor og dominant vemod. Merigolds sange er nok melodiøse, men langt fra behagesyge over for popøret. I stedet for emmer sangene af at have hentet deres inspiration i den mere alvorsprægede del af den amerikanske americana, uanset om sangene bevæger sig i uptempo eller er mere nedtonede. Uden på nogen måde at lyde som salig Gram Parsons, så er det i forlængelse af denne pioner, Merigolds plade indskriver sig på ganske overbevisende facon. Og det er jo ikke så tosset.

Hvis man – som denne skrivekugle – holder af alt-country og americana, så er der al mulig god grund til at give Merigolds Songs and Reality en chance. Det er en overbevisende debut og et fint bud på, hvordan dansk americana kan lyde nu til dags. Velkommen til Merigold. Hermed anbefalet.

Merigold. Songs and Reality. Produceret af: Jesper Folke Olsen & Ulrik Tarp Merrildgaard. Target Records. Er udkommet.

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

248 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62