Roky kommer forbi Aarhus

27. april 2016

music_string2

Roky Erickson er legendarisk i ordet oprindelige betydning. En mand, man ikke kan undgå at have læst og læst historier om, hvis man er interesseret i rock- og popmusik. Den nu 68-årige musiker er nærmest synonym med bandet 13th Floor Elevators, der betragtes som et af de bands, der grundlagde den såkaldte psykedeliske musik.

Men inden Roky grundlagde elevatorerne i 1965, var han allerede i gang med musikken. Det havde han været siden han var en lille purk, der lærte at spille klaver og guitar. Og i skolen var ham med i The Spades, der gjorde sig bemærket i lokalområdet i Austin, Texas, med en sang af Erickson. Spades dannede grundlaget for Elevatorerne og spillede numre, som dette band gjorde mere kendte.

I 1966 udsendtes så Elevatorernes første album med den stildefinerede titel The Psychedelic Sounds of the 13th Floot Elevators med hitsinglen “You’re gonna miss me”, der lige netop fik snuden inden for på den nationale hitliste. Den sang blev Ericksons adelsmærke og en af garagerockens centrale sange. Medens Elevators var i gang begyndte også Ericsons personlige problemer. Dels hans sindslidelse – paranoid skizofreni – og dels misbruget af stoffer. En uheldig blanding, der sikrede Erickson en plads som patient i det psykiatiske system og en konflikt med lovgiverne. Og først i midten af halvfjerdserne kunne Roky vende tilbage til musikken, nu med bandet “Bleib alein”, der spillede hård rock og fik udgivet et par plader.

De personlige problemer blev ved med at plage Roky, der frem til begyndelsen af firserne mest optrådte som solist, når han altså optrådte. Og omkring 1990 fik han en slags revival, idet der udkom en hyldestplade til ham - Where the Pyramids Meets the Eye – og flere opsamlinger med hans sange så dagens lys.

I halvfemserne fik Roky mere styr på sit liv. Han fik en bedre medicinering og fik sin lilebroder som værge. Det sidste betød også, at han omsider kunne få glæde af nogle af de royalties, som hans musik havde indtjent. Og i årene frem begyndte Roky at spille mere og mere offentligt og fik også en ny plade ud,  All That May Do My Rhyme. Og frem til i dag har Roky været aktiv i musikken, og i disse dage bevæger han sig rundt i det skandinaviske. Og i morgen aften kommer han forbi Voxhall i Aarhus, hvor jeg agter at opleve legenden. Efter sigende ligner han nu en gammel bedstefar, bevæger sig som en og spiller ikke helt op til gamle dages niveau. Men hvem vil gå glip af mugligheden for at opleve den psykedeliske rocks grand old man?! Ikke jeg.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

118 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62