Farvel til – Arthur Janov, primalterapiens fader, 93 år

3. oktober 2017

Psykiateren Arthur Janov fik sit internationale gennembrud ved udgangen af tresserne. I 1970 helt præcist, hvor han fik udsendt sit værk The Primal Scream, der vakte stor opmærksomhed ved sine dramatiske tanker om terapiformen (skriget). Janov var helt sikkert et barn af tressernes spirituelle søgen og interesse for alskens terapiformer, der kunne lindre det kollektive ‘ubehag ved kulturen’. Men han var også en af mange psykologer og psykiatere, der stod i afgrundsdyb gæld til psykoanalytikeren Sigmund Freuds banebrydende tanker om barndommens betydning for det psykiske liv. Det var fra Freud, Janov hentede tanken om, at roden til de psykiske problemer – der i Janovs optik var mange, lige fra mavestår til homoseksualitet – skulle findes i barndommen og kureres via en tilbagevenden til den.

Janov fik mange tilhængere i kølvandet på udgivelsen af sin bog. Til disse hørte John Lennon og Yoko Ono. Blandt andet skulle Lennon havde brugt sin  inspiration i sin sang “Mother” fra John Lennon Plastic Ono Band.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

89 har læst indlægget
14,681