Capac anbefaler: Langsyn – Til sommeren

13. november 2017

For et års tid siden anbefalede jeg Langsyns Hvilke chancer, og kunne ikke komme uden om at fremhæve bandets – og sanger-sangskriver Peter Butzbacks – inspiration fra mesteren selv, Bob Dylan. Og også på den nye, fine plade Til sommeren er inspirationen til stede. Allerede guitarens og trommernes anslag – og mundharmonikaens attack – på pladens første skæring og titelmelodi “Til sommeren” fremkalder en yngre Dylan med akustisk guitar og mundharmonistativ for det indre blik – og i det indre øre.

Og Butzbacks sangforedrag står også uomtvisteligt i gæld til Dylan med sin drævende og drevne fremførelse af teksterne. “Du ku love mig døgnet/ Hvis jeg forærede sig håbet/ Vi er lissom de fleste/ Satser på himlen blir hængende“. Og et eller andet sted inde i Langsyns tekstunivers tangeres Dylan også – ikke i hans boksaktuelle søgen mod kristen genfødelse, men i en søgen bagom vores virkeligheds påtrængende materialisme, selvoptagethed og ned- og indgroede konkurrencementalitet. Et behov for at krænge den mentale overfrakke af og finde ind til det, der i farten bliver glemt, forsømt og måske fortrængt. Hvad enten vi vil kalde det “ånd” eller “poesi”. Eller noget helt tredje.

Men Butzback og Langsyn adskiller sig selvfølgelig også fra Dylansporet. Teksterne er spundet af et enklere, mere direkte sprog, der ikke fortaber sig i lange, poetiske spidsfindigheder, selv om det poetiske er med i spontane iagttagelser og sproglige indfald: “Ved leddet nær stranden/ Med sommeren i kinden/ La os stikke af/ Og se solen gå i stykker// Hvor jeg elskede stærkt/ Og uden angst/ Under vibens flugt/ Og skarvens sang”.

Og sangene besidder enkle arrangementer og melodier, der passer som fod i hose til teksternes eftertænksomhed. Sammen med Jesper Elnegaard på trommer, Morten Bue bag knapperne har Thomas Ruben Carlsen (bas) og Peter Butzback (sang, guitar og mundharpe) skabt en plade, der med sin enkelthed og konsekvens dufter både af solid tradition og en god portion fremadrettet egensindighed. Hermed anbefalet varmt.

Langsyn Til sommeren. Produktion: Langsyn & Morten Bue. Eget forlag. Er udkommet d. 6/11-2017

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

102 har læst indlægget
12,789