Synspunkt: Røde lejesvende og julekalenderi

16. december 2017

I mange år har det heddet sig – i borgerligt-politiske munde – at Danmarks Radio var befolket af “røde lejesvende” (venstreorienterede journalister ikke mindst). Og nogle opstillede oven i købet den teori, at Danmarks Radio sammen med dagbladet Politiken og forlaget Gyldendal udgjorde en slags venstreorienteret Bermudatrekant, der med venstreorienteret og kulturradikal propaganda var med til at undergrave lille borgerlige Danmark.

Selv om der da har været journalister af kritisk format, som det bl.a. kom frem i den kontroversielle og diskutable tv-serie med titlen “De røde lejesvende ” (tidligere omtalt her i bloggen), så har der aldrig været tale om, at institutionen DR som sådan har været hverken rød eller undergravende. Som medieforskere som fx Frans Mortensen har dokumenteret (bl.a. i sin bog om 22-radioavisen), så har DR været en del af en pressedækning, der i bund og grund har været på de bestående borgerligt-kapitalistiske samfunds side.

Men der har altid været politikere, der har haft en interesse i at fremstille DR som en venstreorienteret sammensværgelse for at kunne fremføre et endnu mere borgerligt syn på samfund og historie. Senest har vi set det i forbindelse med serien om “Historien om Danmark”, der bl.a. blev anklaget for at have gjort for meget ud af Socialdemokratiets rolle i efterkrigstiden (Krag, velfærdsstaten osv.). Og før det blev Ole Bornedals 1864 kritiseret for sit historiesyn. Og blandt den fremmeste kritikere var Dansk Folkeparti, der åbenbart har påtaget sig rollen som arvtagere for Erhard Jacobsens aktive lyttere og som forfægtere af et mørkt-konservativt samfunds- og historiesyn, der skal indoktrineres den samlede befolkning.

Og desværre er der noget, der tyder på, at ledelsen i Danmarks Radio lægger sig fladt på maven over for den slags borgerlig mediemanipulation. Det afslører en ny sag.

For ganske nylig havde DR planer om at lave en satirisk radiojulekalender med titlen Jul i republiken. Instruktør skulle Lotte Svendsen være og blandt de medvirkende var journalisten Georg Metz og Enhedslistepolitikeren Johanne Schmidt-Nielsen blevet udvalgt. Men inden kalenderen blev realiseret, blev den taget af tapetet af DRs ledelse. I første omgang med en begrundelse, der pegede på manglende kvalitet i projektet. Men instruktør Lotte Svendsen reagerede med at hævde, at det snarere drejede sig om, at castingen af Metz og Schmidt-Nielsen blev opfattet af DR-ledelsen som “for venstredrejet”.

Nu er så DRs modspiller TV2 kommet i besiddelse af en mail, der bekræfter, at Lotte Svendsen har ret i sit synspunkt, at nedlæggelsen af julekalenderen skyldes DR-ledelsens frygt for “venstredrejning”. Af alle medier så er det selveste Berlingske Tidende, der bringer mailen i sin helhed:

Sendt: 14. november 2017 17:42

Til: Johanne Schmidt Nielsen <Johanne.Schmidt.Nielsen@ft.dk>

Emne: SV: SV: Dr Radiosatire om Kongehuset til P1

Kære Johanne.

Vi er desværre blevet ramt af en redaktionel frygt for at ende i et DR stormvejr over »Røde lejesvende,« som det skete på Historien om Danmark.

Da vi har både dig og Georg Metz på synes de høje herrer herude pludseligt, at det er for risikabelt med to så markante stemmer fra venstrefløjen. Så vi er blevet bedt om at tage en af jer ud. Da Georg Metz er med hele vejen som fortæller har vi besluttet at det vil give bedst mening at tage dig ud.

Vi har besluttet for ikke at træde nogen over tæerne eller lægge kugler i geværet at erstatte dig med en embedsmand. Visse steder bliver det til en politimand. Tror vi..

Jeg er ked af at det er blevet sådan her og især at du har spildt din tid på noget der så ikke bliver til noget. Det havde været sjovere med dig som præsident..

Man behøver ikke at være nogen garvet tekstlæser for at kunne se, at der er tale om regulær censur, hvor DR af frygt for et politisk “stormvejr” giver kast på sin egen redaktionelle ret (“Det havde været sjovere med dig…”) og dermed lægger sig fladt på maven for de borgerlige kritikere. Bedre bliver det ikke af, at Johanne Schmidt-Nielsen efterfølgende bliver taget af kalenderen og udtrykker bekymring vedr. DRs motiver – og at DR-ledelsen, repræsenteret af DR-kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen, over for TV 2 fastholder, at beslutningen om at droppe julekalenderen helt er sket “uden politiske hensyn”. Smedegaard Andersen citeres for at sige: »Jeg vil gerne slå fast, at DR skal være et uafhængigt medie, hvor der skal være plads til både kunst, satire og journalistik, og hvor vi ikke tager politiske hensyn til det, vi publicerer«.

Som sagen er fremstillet af TV 2 og Berlingeren, så er der ingen tvivl om, at DR netop i denne sag giver køb på sin “uafhængighed” og forsøger at undgå et ideologisk slagsmål. Hvis man virkelig mente det med uafhængigheden, så ville man ikke forsøge at undgå et politisk stormvejr, men netop insistere på sin ret til også at bringe noget, der ikke falder i borgerlige politikeres smag. Det er det uafhængigheden og public service blandt andet handler om. Det ville klæde Smedegaard Larsen og den samlede ledelse i DR, hvis man rankede ryggen og stod ved det, man formelt mener. Men måske ligger der en anden frygt gemt bag ledelsens kluntede manøvre i denne pinlige sag!? Nemlig de forestående forhandlinger om et nyt medieforlig, hvor DRs økonomi og status endnu engang vil blive genstand for politisk drøftelse i en regering, der bestemt ikke kan beskyldes for at tækkes de venstreorienterede.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

73 har læst indlægget
14,683