Joe Hill-prisen til Joan Baez

6. marts 2018

Når nu noget finder på at indstifte en pris for den svensk-amerikanske aktivist og sangskriver Joe Hill, så er det da nærliggende at tildele den til Joan Baez, der har besunget Joe Hill så inderligt og så ofte – og som denne kæmpet for en bedre verden. Så da Baez alligevel var i Sverige fornylig – som led i sin afskedsturné – fik hun overrakt prisen. Og juryen bag prisen begrundede med disse ord:

”I snart 60 år har den amerikanska protestsångerskan Joan Baez varit en okuvlig stark röst i kampen mot orättvisor och förtryck. Med sin klara stämma har hon fängslat miljontals lyssnare, inte bara med sina framträdanden på den stora Woodstock-festivalen och den globalt tv-sända Live Aid-galan, utan även i alla de många mindre – men för den skull inte mindre viktiga – konserter, stödgalor, möten och andra sammanhang hon regelbundet har medverkat i. Joan Baez samhällsengagemang är lika genuint som hennes musikalitet, vilket gör henne till en ytterst välförtjänt pristagare av vår första Joe Hill Memorial Music Award.”

Også den svensk-kurdiske gruppe Koma Nurdil modtog prisen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

67 har læst indlægget
14,145