Pride

4. juni 2018

Forleden rullede LGBT-festivalen Pride gennem de danske gader. Og DR var aktuelle og viste Matthew Warchus’ film Pride fra 2014. En film, der handler om bøssers og lesbiskes kamp for ligestilling og retfærdighed. Men den er mere end et slag for LGBT-bevægelsen, idet filmens centrale historie er nogle bøssers og lesbiskes engagement i kampen for minearbejderne i Storbritannien.

Med et udpluk af nogle af britisk films allerbedste skuespillere fortælles en autentisk inspireret historie om den på papiret umage relation mellem let outrerede storbyhomoseksuelle og bornerte, fordomsfulde walisiske minearbejdere. Og det bliver en fortælling om, hvordan solidariteten mellem mennesker danner basis for gensidig respekt, venskaber og ja, amourøse forbindelser. For selvfølgelig er der også “kønsforvirrede” folk i en lille walisisk minearbejderby.

Og helt i pagt med vor tidsånd, så er det kvinderne – både i minearbejderbyen og blandt de homoseksuelle – der tager têten i nedbrydningen af gensidige fordomme og opbygningen af solidariteten, det bånd uden hvilket ingen kamp giver mening.

Selv om der ikke er nogen tvivl om, hvor instruktøren står i filmen, så er den, som den slags britiske film ofte er, ikke firkantet eller unuanceret i sin fremstilling af problemer, konflikter og menneskelige relationer. De er lige så komplicerede som i virkeligheden.

Det er kort fortalt en bundsympatisk og absolut seværdig film, som man bør unde sig selv – uanset hvor man selv står i kønsforvirringen.

Et musiskalsk højdepunkt i filmen (for selvfølgelig er der et herligt lydspor i denne film også) er, da en ung kvinde begynder at synge sangen “Bread and Roses” ved et stormøde med de involverede grupper. Og hun trækker først kvinderne med sig i sangen og derefter alle de andre fremmødte. Det er både smukt og bevægende.

PS. Bread and Roses er både en sang og et politisk slogan og går tilbage til 1911. Læs historien om digtet, sangen og sloganet her.

PPS. Og for at det ikke skal være løgn, så er “Drink to me only with thyne eyes” også med på lydsporet…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

42 har læst indlægget
14,152