Dødsfald: Clive Swift – engelsk skuespiller – er død, 82 år gammel

5. februar 2019

Navnet Clive Swift siger nok de færreste noget. Men siger man derimod Fru Hyacints mand Richard fra tv-serien Fint skal det være (Keeping up Appereances), så er der nik nogen, der kan være med.

Serien med ægteparret Bucket hører til mine “uskyldige glæder”. Der er bestemt ikke tale om højpandet, intellektuel, britisk underholdning fra øverste skuffe. Snarere tværtimod. Det er folkelig lavkomik, der trives godt med et fordomsfuldt billede af mennesker, der – som fru Hyacint – drømmer om at komme længere op på den sociale rangstige, end deres sociale position berettiger til. Og lever derefter. Og i den sammenhæng har Clive Swift haft den (u)taknemmelige rolle som ægtemanden Richard, hvis fornemste rolle er at servicere fru Hyacint i alle hendes mere eller mindre fantasifulde projekter, der alle har til formål at fremme hendes sociale ambitioner.

Det gode ved denne folkelige serie er, at den er så professionelt gennemført. Efter et par afsnit køber man gerne præmissen om den opadstræbende Hyacint og tøffelhelten Richard, der helst vil drikke en pint på den lokale pub med sin umulige svoger Onslow, der er en skarpt skåret karikatur af en mislykket arbejderklassehelt i netundertrøje og en dåseøl i hånden. Clive Swift spiller sin figur nærmest til perfektion og det er hos ham sympatien ligger i denne folkelige serie. Men nu er Clive altså død og enhver tanke om at genoplive serien forhåbentlig slettet.

Fint skal det være gjorde Swift kendt i en større kreds. Men han har også spillet fx Shakespeare og var en ferm sangskriver, der havde sig eget post-Bucket-show med sine sange. Og så var han i mange år gift med den kendte britiske forfatterinde Margaret Drabble.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

49 har læst indlægget
13,533