Napalmpigen får en fredspris

11. februar 2019

Længe inden tillægsordet “ikonisk” blev en kliché, som det er nu, skrev Klaus Rifbjerg om  det moderne fotografis betydning for vores bevidsthed i digtet “Billedet viser”. Og lige så lang tid, er det, siden jeg fik min bevidsthed præget af voldsomme billeder fra vor tid. Fx billedet af en lille, splitternøgen, vietnamesisk pige, der skrigende løber væk fra de amerikanske hærs napalmbombardementer.

Billedet gik verden rundt og var med til at danne og styrke den folkelige opinion, der til sidst fik den amerikanske regering til at trække sig ud af Vietnam. Og dermed sætte en stopper for Vietnamkrigen, som var den krig, der prægede min generation og et par stykker – før og lige efter.

Pigen, Kim Phuc, er i dag 55 år gammel og bor i Canada. Og hun har netop modtaget Dresdens fredspris for sit arbejde for Unesco og for alle de børn, der har lidt overlast i krig. Kim var ni år gammel i 1972, da hun blev fotograferet af den vietnamesiske fotograf Nick Ut. Og i mit hovede står det billede, sammen med en håndfuld andre, som billedet på krigens absolutte meningsløshed og menneskefjendskhed.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 kommentarer

 1. Hugin kommentarer:

  Capac@ Du har fuldkommen ret krig er absolut meningsløs og menneskefjendsk.

  At Amerikanerne intet har lært efter den kæmpe røvfuld de fik i Vietnam, men fortsætter af samme vej Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien og også godt på vej i Venezuela er ufatteligt, og så fatter de ikke selv, at alle ikke elsker dem, herre jemini, mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.

 2. capac kommentarer:

  @Hugin: Og endnu mere ufatteligt er det måske, at de danske politikere uden at brokke sig følger med storebroder USA ind i diverse krige, der koster mange mennesker livet, inklusive unge danske soldater. Anders Fogh Rasmussen og alle hans støtter burde stilles for en domstol og dømmes for deres forbrydelser mod det danske folk og dets demokrati. Fred på jorden!

 3. Hugin kommentarer:

  @Capac: Kan fuldt ud tilslutte mig, Danske politikere slipper alt for nemt af sted med løgne, det får ingen konsekvenser, og resultatet ses tydeligt politikerleden vokser, og demokratiet lider.
  Lige et tilbageblik til krigene, en liste af USA’s militære interventioner 1890-2014: https://www.leksikon.org/art.php?n=3940&t=512

 4. capac kommentarer:

  @Hugin: Ja, det er nedslående med den følgagtighed, danskerne har udvist over for storebroder USA. Senest med udskrivningen af store udgifter til militærfly og andet, fordi det passer deres orangehårede præsident at kræve flere militære midler.

Skriv en kommentar

45 har læst indlægget
13,533