Jeg boede engang i en “ghetto”

7. maj 2019

Engang for mange år siden – i midten af 1970’erne – boede jeg et års tid i Gellerupparken. Det boligområde, der nu politisk set er blevet kategoriseret som en “ghetto” og derfor blevet genstand for en politisk plan, der angiveligt skal sikre en anderledes beboersammensætning og derved ophæve “ghetto”-tilstanden.

Jeg boede i en etværelseslejlighed på Dortesvej (i blok A7 på grafikken), fordi jeg var flygtet fra Skjoldhøjkollegiet i Brabrand, hvor der var konflikt mellem kollegianerne og ejerne om huslejestigninger og medfølgende “huslejeboycot”. Og på Dortesvej kunne jeg få et etværelses med eget bad og tekøkken til mindre end kollegielejen. Og det var en udmærket, moderne lejlighed. Eneste ulempe var, at der kunne blive ganske varmt, når solen skinnede uden for de store vinduer. Men så kunne man trække for…

Dengang var Gellerupplanen ikke nogen “ghetto”, ja begrebet var ikke en del af den politiske agenda. Beboerne var en broget blanding af folk fra mange lande. Der boede mange studerende i de store femværelseslejligheder, der egnede sig til udlejning som bofælleskabslejemål. Det levede boligforeningen og kommunen højt på.

Nu kan jeg så læse, at bygningen, jeg beboede, er en af dem, der skal nedrives for at realisere de politiske planer. Og jeg kan ikke forstå eller sympatisere med, at man nedriver gode boliger i en tid, hvor der er mangel på betalbare almennyttige boliger. Jeg tror ikke på, at den destruktive og dyrebare plan ændrer noget som helst ved det påståede “ghetto”-problem. Man flytter blot problemet et andet eller flere andre steder hen. For det er ganske naturligt at folke med samme kulturelle baggrund finder sammen. Sådan har det altid været og sådan vil det blive ved med at være. Og det er idiotisk at ødelægge gode boliger af politiske hensyn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 kommentarer

 1. Helge kommentarer:

  Jeg boede i et år til to på Gudrunsvej med en formidabel udsigt over Århus – det var engang i midten af ’80erne.
  Pragtfuld 2,5 v. til min søn og jeg – 100kvm – to bad og toilet – tørreskab, skønt køkken med spiseplads – bryggers usw.

  Jeg elskede at bo der….

 2. Farmer kommentarer:

  Den nedrivning er galskab.
  Min ældste søn boede i øvrigt også en overgang i en af de blokke med stærk solindstråling.
  I Odense skal dele af Vollsmose nedrives.
  De blokke blev ironisk nok bygget for bl.a. for at genhuse lejerne fra Skulkenborg; et gammelt boligområde med ludere, lommetyve og alt andet godt fra havet, som heller ikke var fint nok længere.
  Historien gentager sig!

  Undskyld, jeg kan ikke få kommentarfeltet til at virke med andet end min gamle blog-adresse.

  MVH

  https://naturjournal.wordpress.com/

 3. capac kommentarer:

  @Helge: Ja, jeg var også tilfreds, selv om det kun varede et år.

 4. capac kommentarer:

  @Farmer: Det er trist, når man river gode boliger ned. Jeg kan huske, at jeg engang i halvfjerdserne læste en bog om dansk boligpolitik, som nogle arkitektstuderende havde skrevet. De påpegede allerede dengang, at der ikke blev bygget det antal almennyttige boliger, som der var behov for (og som var planlagt officielt). Måske var vi sluppet for nedrivningen, hvis der havde været boliger nok rundt omkring!?

Skriv en kommentar

48 har læst indlægget
14,143