Folketingsvalget – 19

28. maj 2019

Det mest bekymrende ved EU-Parlamentsvalget var nok, at partiet Venstre fik sit bedste valg nogensinde, og at det måske kan smitte af på folketingsvalget. Jeg tror, at en væsentlig del af forklaringen (men ikke den hele…) skyldes, at Venstre har opsuget stemmer fra Dansk Folkeparti, der jo led et forsmædeligt nederlag og blev reduceret til et mandat. Mange DF-stemmer er vandret over til Venstre, fordi partiet med Inger Støjberg som frontfigur har sat sig på udlændingepolitiken, som tidligere har været Dansk Folkepartis eksistensgrundlag. At Venstre så på andre områder slet ikke er så europæiske, som Lars Løkke Rasmussen gerne vil fremstille det, er en anden sag. Man kan fx tænke på partiets skeptiske forhold til de internationale konventioner, til spørgsmålet om grænsebeskyttelse og så videre. Man kan bare håbe, at Dansk Folkepartis tilbagegang vil fortsætte ved folketingsvalget, så grundlaget for en ny Venstreregering forsvinder.

Til den positive side hører, at venstrefløjen – fra Socialdemokratiet og ud til Alternativet og Enhedslisten – samlet set gik styrket ud af valget. Ganske vist røg Folkebevægelsen mod EU, men samlet set var der fremskridt. Og samme billede gik igen i de andre lande, ikke mindst Tyskland, hvor de Grønne fik hele 20% af stemmerne. Det lover trods alt godt for det, man har kaldt ‘den grønne dagsorden’ . Det er ved at gå op for europæerne, at klimaspørgsmålet ikke er til at komme uden om i politik. Greta Thunberg har sat sit markante aftryk på europæisk politik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

20 har læst indlægget
14,768