Folketingsvalget – 23

1. juni 2019

På vej hjem med hunden fra den morgenlige hundeluftning faldt mit øje på en valgplakat, der var  klistret fast til busventeskuret. På plakaten ser man Lars Løkke Rasmussen smile og give hånd til en mand med en mørkere hud en Rasmussens og teksten lyder: “Udlændinge skal bidrage til fælleskabet”.

For en overfladisk betragtning en uskyldig, velmenende insisteren på “fælleskabet”. Men udsagnet gør også noget andet, nemlig at skelne mellem udlændinge og os andre. Udsagnet er med andre ord med til at skabe en afstand mellem “dem” og “os”, “udlændinge” og “danskere”. Og det siger indirekte noget om, hvad det er for et “fælleskab”, Venstre forestiller sig. Ikke et fælleskab, hvor alle er lige, men for nogle – for at parafrasere George Orwell – er mere lige end andre. Udsagnet er med andre ord et præcist ideologisk billede af Venstres samfundssyn.

Hvis udsagnet skulle have undgået den ideologiske faldgrube, så skulle det have lydt: “Vi skal alle bidrage til fælleskabet”. Men det ville på den anden side ikke have passet med Venstres politiske udsyn, idet der som bekendt er nogle, der ikke bidrager til fælleskabet, fx store multinationale selskaber, der ikke betaler skat, danske virksomheder, der snyder i skat osv. osv.

Nej, jeg stemmer ikke på Venstre. Men det kan være nyttigt at nærlæse de kortfattede valgplakater. De kan fortælle meget om afsenderen.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

6 har læst indlægget
13,608