Klimatosserier: Reklamens magt

4. juli 2019

Som bekendt vil den nye, socialdemokratiske regering som led i sine bestræbelser på at leve op til Parisaftalens mål afskaffe benzin- og dieseldrevne biler i løbet af de næste tyve år. Målet er af være dem kvit i 2030. Og det lyder jo forjættende og ambitiøst. Men det er også en svær øvelse, tror jeg.
En ting er, at de benzin- og dieseldrevne biler skal erstattes af transportformer, der er drevet af fx el, brint eller noget andet “bæredygtigt”. Det burde nok kunne lade sig realisere, hvis man satser målrettet på at få mere bæredygtig offentlig transport og gør de bæredygtige personbiler til at købe gennem nedsættelse af vægtafgifter osv. Men – hvor skal fx alle de ikke længere lovlige biler så hen? Det nytter jo ikke at eksportere dem til fx Afrika eller Asien, for så flytter vi jo bare CO2-udledningen. Personbilerne må enten delvist genbruges eller skrottes på forsvarlig vis.

Lykkes det at fjerne de benzin- og dieseldrevne biler, så er der også nogle erhverv, der skal omstruktureres. Fx benzinstationer (der måske kan omdannes til opladestationer?!), automobilforhandlere (der skal specialisere sig i de nye biltyper), mekanikerne, der skal omskoles osv. Nogle bliver måske nødt til at finde andet arbejde..

Noget andet, som jeg har tænkt lidt over, er, om det måske vil være en god idé allerede nu at forbyde reklamer for personbiler. Hvis man som jeg ser fodbold i disse dage, så kan man være helt sikker på, at de kommercielle tv-kanaler (fx TV2, kanal 5 m.fl.) viser masser af dyre bilreklamer for snart sagt alle bilmærker. I betragtning af, at vi skal af med de fossilt drevne biler, og i betragtning af, at rigtig mange mennesker i storbyer dør som følge af biludstødning, så burde man vel overveje et reklameforbud – på linje med forbud mod reklamer for tobak og alkohol på tv?! I hvert fald kan der ikke herske tvivl om, at netop reklamer er med til at styre vores forbrugsvaner ind på bilkøb (ellers var der nok heller ikke nogen reklamer…).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

13 har læst indlægget
13,994