Tog computeren livet af rockmusikken?

7. oktober 2019

Video killed the radio star hed the Buggles’ hit fra 1979. Og titlen fortalte noget om, hvordan medieteknologiens udvikling påvirkede musikken. Og ingen tvivl om det. Med musikvideoens og MTVs fremkomst ændredes populærmusikkens vilkår. Hvis man ville gøre sig på den del af markedet, der vedrører musik, så skulle man lave videoer – også.
Og siden er det gået stærkt med den teknologiske udvikling. Med digitaliseringen, overgangen fra analog til digital produktion, er musikken blevet forvandlet. Ikke kun når det gælder konsumptionen af musik – fra analog radio, grammofoner, bånd osv. til i sidste ende streaming, men også produktionen af musik. Diskussionen om filkompressionens (mp3 osv.) betydning for lyden er velkendt og langt fra afsluttet. Og mange musikere – bl.a. og ikke mindst Neil Young – kæmper en brav kamp for at redde lyden.
Nedenstående video fortæller noget om, hvorfor kampen for bedre lyd er en god idé. Computeriseringen af musikken kan tage livet af musikken. Jeg vil ikke gå så langt som til at hævde, som videoen gør, at computeren ‘ruinerede rocken’. Men noget er der om det. Det er nok rigtigt, at rigtig mange rockplader fra dette årtusind er blevet maltrakteret af computerkvantifikationen med programmer som “Beat Detective”, “Autotune” m.fl. Men der er selvfølgelig også undtagelser, ikke mindst på plader, der er indspillet på små uafhængige pladeselskaber.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

9 har læst indlægget
14,270