Farvel til Kirk Douglas – 103

6. februar 2020

Hvis man har læst Jens Andersens bog om Kim Larsens unge år, så vil man vide, at Hollywoodskuespilleren Kirk  Douglas spiller en helt særlig rolle for den helt unge Larsen, der får en kunstnerisk opvågnen ved at se Douglas i “Odysseus” i barndommens biograf Nora på Nørrebro. Og denne lille anekdote fortæller noget om, hvilket format den nu afdøde Hollywood-legende havde. Han var en af de sidste store skuespillere fra Hollywoods gyldne år. Og med hans bortgang forsvinder en ikke ringe portion af Hollywoods storhedstids glans.

Douglas var også en af en af de helte, der indtog lærredet i min barndoms biograf, Phønis bio, når søndagsprogrammet løb over lærredet. En af dem, hvis fysionomi. kropslige ageren og stemmeklang, vi drenge forsøgte at efterligne i den efterfølgende obligatoriske leg. Jeg hsuker især En verdensomsejling under havet. Jules Verne og datidens science fiction.

Ud over en imponerende filmografi, så gjorde Douglas sig også bemærket ved at være en af dem, der nægtede at være medløber i heksejagten på Hollywoods påståede kommunistsympatisanter, da Mccarthyismen satte den politiske dagorden sidst i 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne . Noget han blev rost for (af sin svigerdatter Cathrine Zeta-Jones) så sent som i 2017,  hvor han var 101 år.

Nu er Kirk Douglas ikke mere, og Hollywood er kun en bleg afglans af sin storhedstid.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

34 har læst indlægget
14,692