50: Rødstrømpebevægelsen

8. april 2020

Den 8. april 1970 gik udklædte kvinder ad Strøget i København i protest mod “skønhedsindustriens” kvindebillede. Og begivenheden er siden blevet opfattet som Rødstrømpebevægelsens fødselsdag. Sloganet var, som plakaten fra Jysk Kvindefestival 1977 bevidner: “Ingen kvindekamp uden klassekamp, ingen klassekamp uden kvindekamp”. Og med det slogan gødede rødstrømperne i årene 1970-1985 jorden for den, vi i dag kalder “feminisme”. Og når jeg tænker på dagens feminister, så savner jeg rødstrømperne, netop fordi de ikke kunne forestille sig en kvindekamp, der ikke også var en klassekamp (og omvendt). Det gav et helt andet perspektiv end dagens feminisme: Man kunne kun forestille sig, at kvinders kamp for rettigheder og ligestilling ville munde ud i et nyt samfund, hvor alle havde samme frihedsrettigheder og ligestilling. I dag er det perspektiv skrumpet forstemmende ind, så det ofte kommer til at handle om den enkelte kvindes behov og ligestilling.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

24 har læst indlægget
14,799