Capac anbefaler: Chresten – Vindfang (c)

28. april 2020

Hvad den aktuelle pandemi måske fortæller os noget om er, at vi alle er blevet en del af et stort globalt netværk, der også indebærer et opgør med forne tiders opfattelse af de globale, kulturelle magtforhold. For ikke så mange år siden fokuserede vi gladeligt og ubesværet på kulturelle metropoler, der dominerede de kulturelle udvekslinger. Men den tid er mere eller mindre forbi. Det er ikke længere en selvfølge at New York, London, Paris eller Tokio skal sætte enhver dagsorden for, hvilken vej de kulturelle tendenser blæser. Nej, i dag er det lokale, det afsides, ud-kanterne  – både de nationale og de internationale – blevet steder, der taler med lige så stor vægt som de metropole centrer.

Musikken har været et område, der tidligt har opsnappet denne udviklingstendens. Og i dag er det – bl.a. i kraft af World Music-trenden – en selvfølge at lytte til musik fra en afrikansk provins eller en dansk ditto  – på lige fod med musik fra de store studier i storbyerne. En afrikansk nomade eller en vestjysk troubadour taler med lige så stor vægt som en superstjerne fra Amerika. Det er det nye globale netværks vilkår  – heldigvis.

Ovenstående kulturanalytiske betragtninger er blevet ansporet af Chrestens nye album Vindfang, der udkom i fredags. Chresten har en fortid som vinder af tv-programmet X-factor, men efter et debutalbum på engelsk, har Chresten fundet tilbage til sit udgangspunkt, det danske sprog og dets forankring i det nordvestjyske. Og det er der kommet en lytteværdig plade ud af, en plade, som fortjener, at alle Chrestens X-factor-tiljublere – og mange andre – for en tid slukker for streamingtjenesten og giver Vindfang en chance på afspilleren.

Chresten synger som skrevet på dansk, og han har noget på hjerte. Et opgør med netop den gamle dem-og-os-tænkning, modsætningen mellem “København” og “udkanten”. Ingen tvivl om det, Chresten har fået nok og kæfter op, råber op. Men det blødes dog lidt op, når han fx gribes af en særlig følsom- og ømhed i sangen “Da far var dreng”.  En sang, der peger på en mulig udviklingsretning for den nye dansksprogede sangskriver.

Pladen er blevet til i tæt samarbejde med musiker og producer Knut Haavik, og musikalsk byder pladen på et konglomerat af stilarter – fra elementær rock til blues. Helt i vor globale tids tidsånd, fristes man til at sige. Velproduceret er den og giver os et første indtryk af en regional (og global) sanger-sangskriver, der sagtens kan vokse sig større på kommende plader. Vindfang er en plade, der fortjener at bryde igennem hos mainstream-folket og alle dem, der luller sig ind i streamingens behagesyge listeri. Hermed anbefalet.

Chresten. Vindfang. Produceret af: Knut Haavik. Fjellskabet. Udkom i fredags.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

250 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62