Capac anbefaler: Out of the Woods – Birds and Beasts

22. juni 2020

Skoven er en gammel mytisk og litterær metafor. Vi kender den fx fra barndommens folkeeventyr, hvor skoven bliver et billede på livets og den menneskelige psykes lyse og mørke sider. Og på Out of the Woods‘ debutalbum arbejdes der videre på metafores dobbeltbundethed.

Bag navnet Out of the Woods gemmer sig sangskriver og musiker Ditte Grube Barild og en til lejligheden sammensat gruppe af musikere og sangere – Christian Dietrichsen – guitar, Thomas Sejthen – kontrabas, Una Sveinbjarnardóttir – violin, Bo Rande – trompet, Michael Andersen – trommer, Nanna Bech – kor, Hjalti Thorkelsson – guitar. Og sammen har de lavet Birds and Beasts, hvis titel netop tematiserer den indledningsvist anslåede tvetydighed ved skoven.

Tekstligt er det dog mørket, der dominerer. Alvoren, eftertænksomheden og den allestedsnærværende melankoli. Hvad enten det drejer sig om søvnløshed, abstrakte rejser, mistede venskaber eller det dyriske. Og der er noget tidstypisk over tekstuniversets indadvendthed og mørke eftertanke.

Men mørkets dimension opvejes af og får kontrapunktisk modspil af sangenes musikalske side. Sfærisk folk er den etikette, der sættes på. Og det er ikke en helt gal betegnelse. Den luftige guitar, Dittes lyse, distinkte vokal og arrangementernes brug af violin og trompet skaber et luftigt og let lydlandskab, der både konnoterer folk, men også en passant jazz. Det er nok ikke tilfældigt, at en af inspirationskilderne til musikken er det afdøde folkvidunderbarn Nick Drake. For såvel stemningsmæssigt som lydligt ligger denne association snublende nær.

Men først og fremmest har Ditte Grube fundet sit eget nøgne, rene udtryk, der cirkulerer omkring hendes fine stemme og guitaren, der står helt fremme og næsten fysisk nærværende i lydbilledet, selv om der lægges flere lag på nogle af de ialt ti numre.

Birds and Beasts er en af den slags plader, der insisterer på sin egen alvor og kræver lyttere, der ikke kun vil underholdes, men magter og ønsker at hengive sig til den melankolske alvor. Til gengæld bliver man så rigt belønnet for sin hengivelse og åbenhed. Hermed varmt anbefalet.

Out of the Woods. Birds and Beasts. Produceret af Ditte Grube Barild. Out of the Woods. Er udkommet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

36 har læst indlægget
14,936