KODA_CS, Youtube og musikken der forsvandt fra skærmen

31. juli 2020

I lang tid har Youtube bragt danske musikvideoer, og et stort problem har været, at det store firma ikke har afregnet kunstnerne og KODA en rimelig betaling for streamingen. Og senest har firmaet oven i købet krævet, at danske kunstnere skal have formindsket deres betaling, vist med 70%. Og det har KODA afvist – med den effekt, at Youtube straks har stoppet for dansk musik på sin platform. Forsøger man at afspille en video, så får man besked om, at der ‘er indhold fra KODA_CS i videoen og at den ikke vises i dit land’.

Spørgsmålet er så, om det er godt eller skidt!? Skal KODA og kunstnerne bøje sig for det multinationale selskabs krav? Nej, selvfølgelig skal de ikke det. Kunstnerne – og deres rettighedssrepræsentation – skal selvfølgelig have en rimelig betaling. Hvad enten platformen hedder Youtube, Spotify, Apple Music eller noget helt tredje.

Situationen demonstrerer med al ønskelig tydelighed, hvilke vilkår musikken bydes i den globale tidsalder. Den udbytning, som musikere har været genstand for, siden musikindustriens opståen, fortsætter ufortrødent og med øget styrke. Og de store streamingtjenester gør en dyd ud af den effekt internettet fik på den digitaliserede musik (med komprimering og mulighed for nedhentning), nemlig at ‘musikken blev gratis’. En tanke samme streamingtjenesters bagmænd engang for ikke så længe siden gjorde en dyd ud af at bekæmpe, men nu har taget til sig i den modificerede form: Vi streamer din musik, men du får ingenting for den.

Og det er selvfølgelig uholdbart. Men hvilken løsning er der så?! Jo, jeg tror, at danske musikere og deres interesseforeninger skal skabe deres egen platform – udelukkende for dansk musik. Danmark er et lille sprog- og kulturområde, og i sammenhæng med de store globale streamingtjenester er det kun en lille, ret ubetydelig del, det fylder. Men vi har – som danskere – en interesse i, at dansk musik kan nå ud til alle danskere på en måde, der både tilgodeser danske musikeres indtjening og danske lytteres interesse for dansk musik. Så det kan kun gå for langsomt med at få etableret sådan en dansk platform. Ideen kunne også vise sig at være en torn i øjet på de store streamingtjenester. For hvis alle nationaliteter gjorde noget lignende ville streamingtjenesterne tabe terræn og det er ikke i deres ekspanderende interesse.

Situationen betyder selvfølgelig også, at musik, jeg anbefaler her i bloggen – efter aftale med kunstnerne, pladeselskaberne, promotorerne osv. – ikke vil kunne følges af smagsprøver fra Youtube. Men det er til at leve med, da det jo er mine anbefalinger, der skal få læserne til at lytte – enten via nettet, lån på biblioteket eller køb af medier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 kommentarer

 1. Aleksander kommentarer:

  Dette KODA_CS har taget over halvdelen af mine videoer ned på youtube. I Danmark. Jeg ved godt jeg ikke er kendt eller overhovedet i nærheden af det! Men det er da stadigt træls at venner og andre folk i Danmark, som har interesse for det jeg laver, ikke kan se det. Så jeg syntes at det er skidt. Jeg ville gætte på at jeg havde omkring 20 videoer, men kun 4 af dem kan man se i Danmark. Jeg håber at det bliver fjernet. Jeg ved ikke om der er særlig stor sansynlighed for det, men jeg håber da at det bliver ændret igen!

 2. Kristian kommentarer:

  Jeg er så vred. Hvad liner det at tage os borger i et land til fange så vi ikke kan få det som de i andre lande har adgang til. Hvorfor skal vi straffes hvad er vi at gøre med det.
  Det er jo ikke bare dansk musik videoer.
  Det er jo Pnug, Simple Red, og mange andre.
  Hvad forgår der lige for jer. Ikke at i ikke skal have jeres penge men det her er at tag det der ud hvor i tager vores frihed til at lytte til vores musik videoer.
  Jeg er alt andet end glad.

 3. capac kommentarer:

  @Aleksander: Kendt eller ej, så rammes alle, der er omfattet af KODAs aftaler med Youtube. Og det mest ærgerlige er, som du også antyder, at Youtube er blevet en platform, hvor kunstnere – kendte såvel som ukendte – relativt let kan markedsføre sig. Så man bliver hårdt ramt, når Youtube lukker for adgangen. Vi kan så håbe, at KODA kan få en aftale igennem med giganten, sel v om det ser svært ud.

 4. capac kommentarer:

  @Kristian: Det er, som jeg har forsøgt at skrive, et spørgsmål om penge. Youtube er en kæmpestor platform, der ejes af en endnu større aktør, Google. Og de tjener penge på de videoer, der vises, og på de reklamer, der også kører på platformen. Så set ud fra et indtjeningsmæssigt synspunkt har Youtube ikke den største interesse i at lade platformen være “gratis”. Derfor – mener jeg – presser de på over for fx KODA for at reducere udgiften til kunstnerne, og over for brugerne, der kun kan se bestemte videoer, hvis de er “premium” medlemmer, altså betalende medlemmer. Jeg tror, at Youtube største problemer er, at platformen allerede har udviklet sig til at være en reklamefinansieret, “gratis” platform, som man børn og unge bruger.

 5. Leon Litwar kommentarer:

  Er forundret over at flere udenlandske video som intet har med Danmark at gøre, er nu blokeret. Du kan finde samme sang af samme kunstner bare i en anden indspillning delvis blokeret. Youtube har svaret at det har med Koda “kampen” at gøre: hvordan eller hvorfor det?
  hilsen
  Leon

 6. capac kommentarer:

  @Leon: Situationen på Youtube handler ikke kun om forholdet mellem danske KODA og Youtube, men om det helt grundlæggende: penge. Når du bruger Youtube i dag, så støder du igen og igen på “reklamer” (= penge), fx et lille banner, der fortæller dig, at du kan spring over annoncerne ved at klikke på det. Der popper måske en boks op, der fortæller dig, at du kan undgå annoncer ved at blive “premium”-bruger (til ca. 100 kr./md.). Og du oplever, at nogle videoer kun kan ses af premium-brugere. Samlet set er tendensen tydelig nok: Youtube vil væk fra gratis-princippet, der har været dominerende siden platformens start, fordi der skal tjenes flere penge. Det er kapitalismens logik. Så simpelt er det.

Skriv en kommentar

2.620 har læst indlægget
14,275