Jan Sneum er død, 74 år

25. september 2020

Det var vist The Who og deres “My Generation”, der satte gang i Jan Sneums livslange interesse for rock. En interesse, der holdt sig til det allersidste. Sneum døde af en kræftsygdom.

55 år blev det til i musikkens tjeneste. Først som fotograf, siden som radiomedarbejder og skrivende journalist. Og – som hans britiske parallel John Peel – havde Sneum altid antennerne ude og var på evig jagt efter nye og oversete navne i rockens store fauna. Hvis man ville høre ny musik i radioen, så var det Jan Sneum, man skulle lytte til.

Vel vidende, at han snart skulle dø, nåede Sneum at færdiggøre sine (efterspurgte) erindringer i bogværket Sneums kalejdoskop. Mennesker, steder og Musik, der er ude i andet oplag. Et værk, man ikke kommer uden om, hvis man er interesseret i rockmusik.

Med Sneums død er endnu et at de store træer i dansk rockarkæologi og -journalistik væltet, og det bliver nok ikke erstattet af et tilsvarende.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 kommentarer

 1. Helge kommentarer:

  Ja – en uendelig trist men ventet nyhed. Især som ung lyttede jeg meget til Sneums udsendelser i radioen og han var altid på forkant med det spændende nye både herhjemme og i udlandet.

 2. capac kommentarer:

  @Helge: Og den slags radiofolk findes slet ikke mere – i hvert fald ikke på danske kanaler.

 3. Helge kommentarer:

  Ja det har du fuldstændig ret i – på trods af en kort karriere som radiojournalist i netop DR (jeg elsker radiomediet og lavede en radiomontage som hovedopgave på journalisthøjskolen), er jeg i de senere år stort set holdt op med at lytte til DRs musikkanaler, hvis værter for manges vedkommende overhovedet aner noget om musik.

 4. capac kommentarer:

  @Helge: Jeg deler din begejstring for radiomediet. Da jeg læste på Djh (Tillægsuddannelsen) havde vi bl.a. en garvet radiojournalist og fhv. rektor som underviser, og jeg har altid elsket at lytte til radio – altså dengang, der var forståelse og respekt for mediet – og “store” stemmer. Jeg har tilbragt virkelig mange timer i min barn- og ungdom med hovedet helt inde i radioen, ja sågar brugt mange nætter på at lytte til natradio, hvor der ikke konstant blev plapret ind over musikken. I dag lytter jeg kun til jazz på P8, hvor der dog er lidt respekt for musikken. Lidt.

 5. Helge kommentarer:

  Jeg fik faktisk min interesse for lyd/radio efter et meget intensivt kursusforløb i radiomontage under ledelse af mesteren på det felt Christian Steentoft på St. Restrup Højskole, hvor jeg tog et halvt års journalistkursus med Carsten Grolin som hovedunderviser. Nå men nu bevæger et andet sted hen….

 6. capac kommentarer:

  @Helge: Og min glæde ved radioen, der kun blev stimuleret på Djh, førte med sig, at jeg som senere medielærer – på gymnasial og bachelorniveau – brugte tid på radiomediet. Bl.a. radiomontagerne, som Dansklærerforeningen udgav en god bog om. Det gjorde vist ikke det store indtryk på de medieforvænte unge, men de skulle ikke sige, at de ikke havde hørt (om) radioen.

Skriv en kommentar

52 har læst indlægget
14,610