Aftenkrimi: Detective Murdoch Mysteries

18. oktober 2006

Både Jericho og Miss Marple har forladt tv-skærmen. Forhåbentlig vender de tilbage. Når man som blogbestyreren ser mindre og mindre tv og for det meste sent på aftenen, så er det vederkvægende med en god krimi, når dansk tv nu ikke kan diske op med gode litteratur-, film- og kulturprogrammer (ikke et ord om Smagsdommerne!).
Derfor var det med en vis spænding, jeg kastede mig over den canadiske detektiv Murdochs meriter. Det skulle imidlertid snart vise sig at være en god investering af aftenens sidste timer. For serien Døden har en årsag – et Murdoch-mysterium – eller som den hedder på engelsk: Murder C19: Detective Murdoch Mysteries: Except the Dying – er en på alle måder vellykket kriminalserie.
William Murdoch er politidetektiv i 1890’ernes Toronto og er på mange måder lidt af en Sherlock Holmes-type. Han går videnskabeligt til værks i opklaringen af forbrydelserne, selv om hans chef (herlige Colm Meaney, kendt bl.a. fra The Snapper og Star Trek) er meget skeptisk over for de nymodens påfund. Som en moderne detektiv har Murdoch (spillet af Peter Outerbridge, kendt fra Cold Creek Manor) også et problematisk privatliv. Han har mistet sin forlovede og har et forkrampet forhold til det smukke køn, hvilket blandt andet kommer til udtryk i de let komiske dansetimer, han deltager i. I det første afsnit får han fagligt selskab (og, skal det vise sig, også emotionelt selskab…) af en ung, ambitiøs, ligeledes videnskabeligt-metodisk arbejdende kvindelig læge Julia (spillet af den dejlige Keeley Hawes, kendt fra en anden krimiserie, der løber på dansk tv, nemlig Spooks), der har fået lov til at arbejde som patolog. Sammen analyserer de sig sikkert frem til en opklaring af det brutale mord på en meget ung fransk-katolsk stuepige. De får også hjælp af en ung, ambitiøs politimand, der gerne vil lære noget om moderne detektiv-arbejde. Altså en troldmandens lærling.
Vejen går gennem storbyens ludder-og-lommetyve-miljø, hvor Murdochs nervøse, hæmmede natur kommer på prøve. Plottet, der bygger på en roman af Maureen Jennings, er skruet godt sammen, og historien bæres frem af solide skuespilpræstationer hele vejen rundt. Det Victoriansk tidsbillede i gaslysets skær er fremstillet med udsøgt fornemmelse for den særlige stemning, der er om romaner og historier fra den tid. Endnu en kvalitetskrimi ruller over skærmen.

Forfatterinden Maureen Jennings har en hjemmeside, hvor der er en underside med oplysninger, filmklip m.m. om serien.

5 kommentarer

  1. Carsten kommentarer:

    Nej hør nu! Uden overhovedet (desværre) at have set den i indlægget omtalte krimi føler jeg mig alligevel kaldet til at gøre kraftige indsigelser.

    Med mindre jeg tager gevaldig meget fejl, så spilles den skeptiske chef af Colm MEANEY, ikke af Colm Meane.

    Og det er da ganske rigtigt, at denne altid gode skuespiller er kendt fra The Snapper (og fra The Commitments, hvor han spiller den samme rolle som han gør i The Snapper, og fra Die Hard 2, hvor han lider en krank skæbne), men vi er mange, og jeg mener RIGTIGT mange, for hvem Colm Meaney først og fremmest er kendt som Chief Miles Edward O’Brien fra Star Trek – The Next Generation og Star Trek – Deep Space Nine.

    Godt så :-)

  2. capac kommentarer:

    Retter med det samme. Bare vi er enige om, hvem han er!

  3. Carsten kommentarer:

    Godt så :-) Og det er vi. Har tjekket IMDB.

  4. Ane kommentarer:

    Trekkierne takker!

  5. Carsten kommentarer:

    Var så lidt :-)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

1.512 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62