Jean Seberg

14. november 2008

Jeg kan ikke huske datoen. Men jeg husker, at jeg faldt pladask for hende, da jeg så hende for første gang i åndeløs. Med sit meget kønne ansigts regelmæssige træk og det korte drengehår, var hun indbegrebet af den moderne, frisatte kvinde, der pegede frem mod de kommende års kvindefrigørere og feminister, men stadigvæk holdt fast i sin kvindelighed og Forskellen.

I går var det 70 år siden, Seberg blev født i Marshallltown, Iowa. Hun blev opdaget af den fremragende instruktør Otto Preminger, der gav hende hovedrollen i Saint Joan i 1957. Men det var først, da hun blev en del af den franske nybølgefilm omkring Jean-Luc Godard, at hun fik sin berømmelse.

Kendetegnende for hendes status som moderne fri kvinde var, at hun også engagerede sig politisk. Blandt andet gav hun sin moralske støtte til Black Panther Party, og det gav hende problemer med det amerikanske FBI, der overvågede hendes færden. Hun endte sine dage på bagsædet af en bil, hvor hun døde efter at have indtaget store mængder alkohol og piller – og efter at have mistet et barn. Sikkert også under indtryk af FBIs forfølgelse blev hun mere og mere deprimeret og valgte så selvmordet som en udgang på sine lidelser i august 1979. 40 år gammel.
Den tyske avis die Zeit bringer en kort billedkavalkade af den kønne skuespillerinde, der har sikret sig en varig plads i min indre biograf.

Jean Seberg – Baby Blue

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

169 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62