Boblere fra undergrunden: Against your Records #1

4. august 2009

Hvordan kommer man lige videre, når man har forladt øvelokalet og står der med alt sit talent, sine store drømme og fromme håb om at gøre sig i den store musikverden? I gamle dage kunne man være usædvanlig heldig at få lov at indspille en singleplade. Og var man rigtig heldig kunne man oven i købet opleve at få den afspillet i den monopoliserede danske dampradio.

Men siden er der jo løbet meget vand i åen, og problemet er måske ikke så meget at få lov til at indspille en plade (for det kan man selv, hvis det endelig skulle være). Det er straks meget værre at nå ud til alle dem – os – der ikke frekventerer alle de små spillesteder rundt omkring (fordi familie, arbejde og alm. dovenskab forhindrer det) og måske også til alle de unge, der bruger tiden på Boogie-listen og de såkaldt kommercielle FM-stationer, der kværner det alt for kendte om og om igen.

Men nu har et nyt projekt – “Against your Records” – fået den brillante idé at lave en opsamlingsplade med en række nye kunstnere – og kaste den i grams til musikelskere. Pladen er trykt i et oplag af kun 250 eksemplarer og kan samles op følgende steder i København:


Sex Beat Records – Studiestræde 18, København K
Wasteland – Studiestræde 2, København K
Guf – Vestergade 15, København K
2nd Hand Records – Larsbjørnstræde 20, København K
Route 66 – Fælledvej 3, København N
Sound Station – Gl. Kongevej 94, Frederiksberg
Accord – Nørrebrogade 90, København N
Vinyl Lyd – Nørrebrogade 150, København N
Æter – Gormsgade 11, København N

Andre uden for Valby Bakke kan også lægge øre til nogle af sangene på projektets myspaceside (der er link til de enkelte kunstnere sider, hvor man kan høre mere). Og det er der al mulig grund til, for der er masser af fortræffelig musik på den skive. Playlisten ser sådan ud:

1. The Annoying Lobster – Reptile Zoo
2. Spinning Jenny – Claim Your Right
3. Joe And Honey – Road Trip
4. Belisha Beacon – Throw It All Away
5. You Go First Mindy – Lucy
6. Ciao Transizta – Ventriloquist
7. Velveteen – Hello Kitty
8. The Righteous – For My Love
9. Tales Of Murder And Dust – In Your Velvet Arms
10. Dial Zero – Be Okay
11. Joe and Honey – Who’s Eating All My Food
12. Ciao Transizta – Go On Call The Mayor
13. The Righteous – This Time
14. Dial Zero – Man And Goldfish
15. Velveteen – The King Lies Slain
16. Tales Of Murder And Dust – Two Birds On A Gun
17. You Go First Mindy – Summers Gloom
18. The Annoying Lobsters – Lobster Juice
19. Spinning Jenny – Pavement Beat
20. Belisha Beacon – Se My Call

Hvert navn er repræsenteret af to sange. The Annoying Lobsters lever op til deres humoristiske navn. De vil ikke tages for alvorligt med deres dansante, larmende garagerock. Trioen Spinning Jenny er blandt mine personlige favoritter på pladen. De spiller deres egen grovkornede blanding af garagerock, trash m.m. Men midt i det hele er der et godt øre for den gode sang, og de to sange afleveres med en energi, som gjaldt det selve livet.

En anden favorit er bandet Joe and Honey, der spiller poprock uden de store dikkedarer. Det behøver de heller ikke, for de har en rigtig dejlig sangerinde (Iben Foss?) med en herlig, kælen popdivastemme. Og så nogle gode sange. Med de kort på hånden burde de kunne finde vej til mange lyttere. Belisha Beacon, endnu en kvartet, dyrker en melodisk, guitardomineret, ekstatisk og dramatisk rock. Guitaren er også i centrum hos You Go First Mindy, der med deres friske, aggressive attack godt kan minde lidt om Spinning Jenny. Begge grupper ynder garagerockens beskidte lyd. Og det sparker røv…

Hos Ciao Transizta er vi ovre i den melodiske, lidt melankolske indierockafdeling. Med nummeret Ventriloquist har de sikret sig en plads på min mp3-afspiller, hvor de sagtens kan tage konkurrencen op med deres engelske og amerikanske modstykker. Jeg glæder mig til, at Ciao Transizta engang får udsendt et helt album.

Hos Velveteen kan man på nummret Hello Kitty høre, at noise rocken ikke har levet forgæves. Der lefles ikke for den pæne lydæstetik. Det river og flår i lytteren. Og det skal forstås positivt! Men med The King Lies Slain viser de en mere indierock-melodiøs kant uden dog at miste grebet om den energiske rockguitar. De fire københavnere i The Righteous henter masser af inspiration i tresserne og halvfjerdserne. De spiller en tilbagelænet rock med sangeren i centrum. De betegner selv musikken som psykedelisk, men i mine ører lyder det mere i retning af noget altenative country og narrativ storbyrock. Men det skal nu ikke skille os ad. Hos Tales of Murder and Dust er vi – ja, navnet siger det næsten – ovre i den balladetradition, der går som en rød tråd gennem blues over country til folk og videre. En slags moderne, dansk folkemusik. Endelig er der så Dial Zero, der spiller deres egen charmerende grunge- og indie-påvirkede poprock med fokus på det vokale og akustiske udtryk.

Hvis I ikke allerede har fået fat i et eksemplar, så gå til Myspace-siden, lån pladen af en ven eller noget. Denne opsamlingscd er en opmuntrende demonstration af, at der er grøde og masser af talent i den danske undergrund – og liv i rocken og poppen efter TV2 og Nephew..

4 kommentarer

  1. Donald kommentarer:

    Det er en meget god ide!
    Men et af problemerne med musiker-karriere er jo også at der er så mange gode musikere, der er ikke plads til dem alle på Superstar-kredsløbet. Og måske superstar begrebet er helt misvisende, når det kommer til stykket, et produkt af store monopolagtige pladeselskaber.

  2. capac kommentarer:

    @Donald: Spørgsmålet er også, om alle skal være med i det kredsløb. Jeg tror, mange må stille sig tilfreds med måske at kunne leve af det. Evt. med et bijob ved siden af. Og det er vel ikke så galt, når man laver noget, man holder af. Vel?

  3. hhs kommentarer:

    Iben Foss er korrekt…

  4. capac kommentarer:

    @hhs: Tak, godt at fÃ¥ det pÃ¥ plads. Informationerne omkring numrene er lidt sparsomme. Det kunne have været Gerda… ;)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

355 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62