Spotify og kunsten at tjene penge på musik

17. august 2009

I fildelingens epoke har spørgsmålet være: kan man tjene penge på gratis fildeling? For den gratis (herunder ulovlige) fildeling har været på dagsordnen de sidste par årtier. Efter en årrække, hvor jagten på pirater var i højsædet, har nogle i musikbranchen sundet sig og er begyndt at stille sig spørgsmålet: kan vi leve med gratis fildeling.

Den meget omtalte svenske site Spotify har været et af det første forsøg på at realisere et site, hvor brugerne ganske gratis kan lytte til musik. Indtil videre har det store spørgsmål været, om man også kunne tjene penge. Det kan man, viser det sig. Omkring en million svenskere bruger sitet til at høre streamet musik, og de store pladeselskaber, der er gået med i projektet, tjener nu mere end ved ordinært musiksalg via cd’er og digitale butikker.

Et ekstra plus er det så, at musikerne får større indflydelse på distributionen af deres musik. Hvor de tidligere var afhængig af fx radioernes, pladeforretningernes og mediernes “politik”, så er det nu brugerne, der afgør, hvor ofte musikken bliver spillet. En demokratisering finder sted, hvor også de små og sjældne kunstnere har en chance for at komme frem (hvis de ellers er i kataloget).

Nu mangler vi så bare, at firmaer som Spotify finder ud af, at nettet ikke er lokaliseret i Sverige eller England med dækker hele verden, og at man begynder at gøre noget ved lydkvaliteten. Med bredbånd og høje datahastigheder er der vel ingen grund til at nøjes med usle mp3-filer i near cd quality?! Der er stadigvæk meget at arbejde med, selv om fremtiden ser lysere ud for musikindustrien og kunstnerne. Link.

2 kommentarer

  1. Bjørn Nielsen kommentarer:

    Jeg ar også lige fået øjnene op for Spotify. Det er dog kun selve registreringssiden der kun er tilgængelig i Sverige, UK og et par andre lande. Så med en proxysite fra en af de lande kan man registrere sig og derefter bruge programmet uden problemer :-)

  2. capac kommentarer:

    @Bjørn Nielsen: Tak for de tekniske oplysninger, som jo netop understreger det absurde i Spotifys lokale placering. I øvrigt har jeg lige læst i en svensk avis, at de små pladeselskaber brokker sig over en ringe indtjening via Spotify. Der er et stykke vej endnu, inden vi har tålelige tilstande for musikken.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

370 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62