Spirit – en tresserband

7. juni 2007

Spirits debutalbum frontbagsiden
Gruppen Spirit blev dannet i 1967 og spillede en blanding af jazz, hård rock og psykedelisk musik. De var et af de talentfulde bands, der kom til at stå lidt i skyggen af den store bands, The Doors, Jefferson Airplane, Buffalo Springfield m.fl. Lidt med urette, for de var bestemt værd at lytte til. Gruppen blev dannet af Randy California, der tilbage i 1966 havde spillet med bl.a. Jimi Hendrix i Jimmy James and the Blue Flames (guitar, sang), Jay Ferguson (sang, percussion), Mark Andes (bas), Ed Cassidy på trommer og tangentspilleren John Locke. Debutpladen “Spirit” fra 1968 blev produceret af den legendariske producer Lou Adler og blev et hit i den amerikanske underground. Der blev udsendt to singler fra pladen, “Mechanical World” og “I got a line on you”, der begge kom ind på den amerikanske top 100’s øverste halvdel. Og samme år – 1968 – udsendte de deres andet album The Family That Plays Together, der hittede med en 22. plads.
Gruppens succes medførte, at de kom på turné med Led Zeppelin, hvis medlem Jimmy Page var meget begejstret for Spirit og lod sig musikalsk inspirere af gruppen.
De fik også lov til at lave soundtracket til den franske instruktør Jacques Demys film Model Shop (der havde Gary Lockwood og Anouk Aimée i hovedrollerne). Soundtracket udkom på plade.
Alle laver fejl, og en af de fejl, Spirit gjorde, var at sige nej til at optræde på Woodstock-festivalen. De havde endda fået tilbud om at spille lige før Jimi Hendrix, men valgte at tage på promotion-turné i stedet. Det ville givetvis have gjort dem til et endnu større navn at optræde i den legendariske sammenhæng. Men det kunne man jo ikke vide dengang…
I 1970 udsendte de så det album, der af mange opfattes som kronen på værket i deres karriere: Twelve Dreams of Dr. Sardonicus. Albummet sammenlignes med andre af tidens hovedværker – The Whos rock-opera Tommy og Pink Floyds Dark Side Of The Moon – som et af de fineste art-rock-plader med klare litterære ambitioner på tekstsiden.
Efter en promotiontur for denne plade skete der en del udskiftninger i gruppen og dens stil ændrede sig i retning af countryrock, som var en af halvfjerdsernes populære strømninger.
Omdrejningspunktet i gruppen var sangskriveren Randy California, der også udsendte en række soloplader. California omkom ved en tragisk drukneulykke i 1997. Med Californias deltagelse har gruppenavnet Spirit fungeret helt frem til 1980’erne.

Efter nogen søgen er det lykkedes af finde nogle videoklip med bandet, men det er ikke tilladt at “embedde” dem i bloggen, så I må selv besøge YouTube:

Klip nr. 1; klip nr. 2; klip nr. 3; klip nr. 4, klip nr. 5 og klip nr. 6. God fornøjelse

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

356 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62