For 45 år siden: Laura Nyro – More than a new Discovery

17. januar 2012

I denne måned for 45 år siden udkom sangerinden og sangskriveren Laura Nyros debutalbum, More Than A New Discovery på plademærket Verve Folkways. Den er bedre kendt under den titel, den fik, da den blev genudgivet i 1973: The First Songs.

Debutalbummet blev ikke den store salgssucces, men en række af sangene på plade indtog hitlisterne i andre kunstneres fortolkning. Blood, Sweat & Tears fik en 2. plads med “And When I Die” (som også Peter, Paul & Mary plankede), The 5th Dimension en 1. plads med “Wedding Bell Blues” og Barbara Steisand en 6. plads med “Stoney End”.

Dette billede fortæller en del om den korte karriere Laura Nyro fik, inden hun i 1997 døde kun 49 år gammel af kræft i æggestokkene. Det var især gennem andres fortolkninger, hun blev kendt i en store kreds. Betegnende nok fik hun sit største singlehit med sin fortolkning af Carole Kings og Gerry Goffins “Up on the Roof”.

Hvorfor Laura Nyro ikke kunne høste alle frugterne af sit sangskriveri som sangerinde, kan man godt undre sig over. Stemmen havde hun. Udseendet også. Og arrangementerne og indspilningerne fejlede heller ikke noget. Men måske ligger noget af forklaringen i markedsføringen – og i det forhold, at hendes sange nok være popsange, men ikke ligefrem sange, der primært appelerede allermest til mainstreamsegmentet.

Laura Nyro, der egl. hed Nigro til efternavn, kom fra en russisk-italiensk, gennemmusikalsk og liberal familie i The Bronx. Som helt ung lærte hun at spille og fik afløb for sin musikinteresse ved at synge på gader og små spillesteder sammen med sine venner. I følge legenden var det hendes far, der fik skaffet hende en kontrakt med et pladeselskab via sine forbindelser (han ernærede sig som pianostemmer). Men det har han siden hen kraftigt dementeret. Sandheden er nok, at nogen fik ørerne op for Nyros kvaliteter som sangskriver og udøvende kunstner.

Sangene på de to udgaver af debutpladen er ens, men rækkefølgen forskellig. Ikke at det betyder det store. Det er en flot debut, som siden er blevet genudgivet i en forbedret udgave (Rev Ola, 2008).

Playliste

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

234 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62