Slå lyttelapperne ud: Norske Honningbarna sparker døren ind til dit punkhjerte

8. marts 2013

 

Lad mig bare indrømme det: Jeg elsker punkmusik. Og derfor elsker jeg også norske Honningbarna og deres nye album Verden er enkel.
Punkens varemærke er den enkle rock og den rene energi. At spille punk forpligter. Man skal have en musikalsk holdning. Det skal være enkelt og fængende. Det skal være energisk, men energien må ikke være helt utæmmet. Den skal kanaliseres ind i den elementære rockgrammatik med smittende, simple akkorder og ikke mindst melodier, der fænger og bevæger. Men man skal også have en punkattitude. Der skal sparkes til det bestående, til verdens tilstand. Politisk, kulturelt osv. Prototypiske Sex Pistols forstod det. Og Honningbarna forstår det til fulde.
Et udmærket eksempel på holdningen og attituden finder vi i singleudspillet “Fuck kunst (dans dans)”, hvor galskaben slippes løs med direkte henvisning til det år, hvor Sex Pistols udsendte Never mind the bollocks, we are the Sex Pistols, og verden får et solidt spark i mellemgulvet med ord som: “Sa han har ikke hatt det så gøy siden ’77/ Endelig galskap, fuck kunst, dans dans dans/ Dans mens vi redder verden, riv gjerdet, hopp over / Alt er ditt, krev det/ alt er ditt, men del det“. Honningbarna svinger ikke de politiske faner. Deres medium er musikken. Deres platform er koncerten. Det er her, det sner. Det er her budskabet indsvøbt i oplivende, adrenalinsparkende punkmusik kommer ud over scenekanten til de forhåbentlig mange fans og publikummer. Honningbarna bærer faklen videre fra Sex Pistols med ungdommelig charme og forfriskende ildhu.
Verden er enkel er det norske bands andet album. I 2011 udkom La alarmane gå. Og Honningbarnas alarmerende musik blev hørt i hjemlandet, hvor de modtog den fine Spellemanspris i kategorien rock. Helt fortjent.
Honningbarnas album er alt i alt en vidunderlig demonstration af, at punk som genre og attitude langt fra er udtømt, selv om det efterhånden er fire årtier siden, punken for alvor brød igennem. Med sine 13 numre – hvor kun et par numre overskrider den magiske grænse på 3 minutter – leverer de norske honningbørn et bevis på, at det også sner sådan rent musikalsk i Norge. Honningbarna er en af mine bedste musikalske oplevelser her i 2013.
Honningbarna. Verden er enkel. EMI 2013. Er udkommet.

Honningbarna – Fuck kunst (dans dans) from Honningbarna on Vimeo.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

354 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62