Endnu et dødsfald: Jesse Winchester – 69

12. april 2014

åh nej, tænkte jeg straks, da jeg læste, at en blærekræftsygdom havde afkortet den amerikanske singer-songwriter Jesse Wincesters liv. 69 år gammel blev Jesse Winchester, der begyndte sin løbebane som singer-songwriter i 1967, hvor han forlod sydstaterne, hvor han kom til verden, og tog til Canada for at undgå at blive sendt til Vietnam som amerikansk soldat. Uden nogen forestilling om, at han nogensinde ville kunne vende tilbage til hjemlandet. For militærnægteri blev nærmest opfattet som landsforrædderi dengang – i hvert fald i magthaverkredse. Bedre blev det selvfølgelig ikke af, at Jesses far havde gjort karriere i netop den amerikanske flyvevåben.

Den frivilige landsforvisning afspejlede sig i debutalbummet Jesse Winchester i form af følsomme erindringsbetonede sange om de sydstater, der var hjemegnen for troubadouren. Yankee Lady og Biloxi hedder et par af de mest kendte.

Winchesters musik var en form for americana, der trak på såvel blues, gospel, soul og hvid country. Og hans tekster var ordknappe, fyndige sange om hverdagen og det, der rager ud over hverdagen. Winchester valgte musikken som sin levevej, men havde faktisk en lovende akademisk karriere og opholdt sig på et tidspunkt som tyskstuderende ved universitetet i Munchen. Men musikken havde allerede fået sit faste tag i den unge universitetsstuderende. Og heldigvis for det.

I Canada blev Winchester en del af den singer-songwriter-trend, der begyndte at vokse frem i tresserne og halvfjerdserne. Og via en bekendt kom han i kontakt med Robbie Robertson fra The Band – og han sørgede for at Winchester kom i stalden hos Bands manager og at Jesse fik en pladekontrakt til sin debut. Pladen er i øvrigt produceret af Robertson.

I 1973 udstedte præsiden Jimmy Carter en general amnesti til Vietnam-krigens militærnægtere. Og Jesse Winchester kunne vende tilbage til USA og give sine første koncerter i hjemlandet. Og Winchester gjorde det, selv om det var med blandede følelser. Et sted følte han, at han havde svigtet sin hjemstavn. Med hjemvendelsen kom også en vis kommerciel succes. Uden at sælge stort lykkedes det for ham at vise sig på de amerikanske hitlister, selv om det var langt nede på listerne. Det var også især som sangleverandør til andre – fra Emmylou Harris til Joan Baez – han kunne tjene penge til dagen og vejen.

Winchester sidste plade kom i 2009 Love Filling Station – men han nåede vist at indspille endnu en, der venter på sin udgivelse. I 2011 fik han en kræftdiagnose og den har nu kostet ham livet.

I 2012 udkom hyldestalbummet Quiet About It, hvor en lang række kunstnere hyldede den gamle sydstatssingersongwriter.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

147 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62