Trout Mask Replica

1. oktober 2007

Ved midnatstid sprang min ebay-alert-alarm op og fortalte, at jeg havde vundet et cd-eksemplar af “Trout Mask Replica” med Don van Vliet. Bedre kendt som Captain Beefheart. Lidt et impulskøb, for jeg har grammofonpladen. Men jeg tog chancen for at få den billigt. ( I øvrigt skal man vare sig lidt på ebay. Nogle krejlere oplyser ikke “forsendelsesomkostningerne” og tjener ind på gyngerne, hvad de måtte have tabt på karusellerne, ved at sætte urimeligt høje forsendelsesomkostninger. 5 £ for at sende en cd uden jewelcase fra London til århus er optrækkeri! ).
Trout Mask Replica, der oprindeligt var et dobbeltalbum, betragtes som et hovedværk, ja som hovedværket eller hjørnestenen, i Bøfhjertes produktion. Kaptajnens svar på Sgt. Pepper. Indspillet på Frank Zappas plademærke Straight Records i 1969 og med samme Zappa som producer.
Pladen er omgærdet af megen mytologi. I følge skrønerne skulle de otte måneders øve- og indspilningsperiode være omvendt proportional med den tid, det tog Vliet at skrive musikken. Denne regnedes i millisekunder… Kaptajnen gjorde også, hvad kan kunne for at sætte myter i omløb, blandt andet i et famøst interview med Rolling Stone fra 1970. Mytologiseringer har jo altid være god PR. Pladen gjorde sig da også ganske godt, blev kult og kom på den engelske albumhitliste som nr. 21.
Musikken er ikke for begyndere. Den hører nok til Beefhearts mindre tilgængelige repertoire og stryger ikke lytterne med ørerne. Her føres rock-, blues-, free-jazz-, folkemusikelementer m.m. respektløst sammen som akkompagnement til nogle poetiske tekster, som er gefundenes fressen for halvstuderede røvere med hang til litterære analyser. Det er musik, der stiller krav til lytteren, og den egner sig bestemt ikke til at vaske op til (har prøvet…).

En hyldestside til albummet finder du her. Ikke alle holder af pladen.

Promotion video for albummet:

5 kommentarer

  1. Bo kommentarer:

    Tjek også Wild Man Fischer.

  2. Bo kommentarer:

    Og her.

  3. Bo kommentarer:

    Og mere Wildman

  4. Henrik Larsen kommentarer:

    Det var dog pudsigt – jeg har lige fÃ¥et et eks. foræret af kæresten. :-)

  5. capac kommentarer:

    @Henrik: Jeg må sige, at din søde kæreste har en god smag! Håber, du er vild med den også! ;-)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

525 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62