Dan Fogelberg, død 56

17. december 2007

På min grammofonpladereol står den amerikanske sanger, sangskriver og musiker Dan Folgelbergs femte udspil fra 1978 “Twin Sons of Different Mothers”, som Fogelberg lavede sammen med kollegaen, jazz-fløjtenisten Tim Weisberg. Det er en af mine favoritalbums fra sidste halvdel af halvfjerdserne. Et repræsentativt eksempel på den meget FM-egnede rock- og popmusik, der blev lavet omkring Los Angeles i den periode af en lang række navne som fx James Taylor, Doobie Brothers, Orleans og Eagles. En uhyre velproduceret, meget melodiøs plade, der trækker på en lang række musikalske genrer fra jazz over rock til folk.
Dan Fogelberg startede sin karriere med at spille rundt omkring på lokale “coffeehouses”, hvor han blev opdaget af manden bag REO Speedwagon, Irving Azoff, der tog Fogelberg med til Californien for at søge lykken. Her var der god brug for Fogelberg som sessionmusiker (fx for Van Morrison), og ved siden af fik han så tid til at indspille sin egen musik. Det første album, Home Free, kom i 1972. Med det næste, Souvenirs, som var produceret af Eagles-musikeren Joe Walsh, var gennembruddet en realitet. Singlen “Part of the Plan” klarede sig godt på hitlisten og gjorde Dan Fogelberg til en stjerne over there. Derefter gik det slag i slag med den ene platinsælgende plade efter den anden frem til højdepunktet The Innocent Age fra 1981. Med denne plade fik Fogelberg succes både hos kritikerne og det store publikum. Også i årene efter havde han succes.
Som sangskriver var Fogelberg et engageret menneske, der tog sociale problemer, fred, miljø op som temaer. Han var også en af drivkræfterne bag de kendte “No Nukes”-koncerter, der blev gennemført i 1979 og 1980 for at støtte tanken om sikre, alternative energiformer.
Dan Fogelberg døde den 16. december af kræft. Hvil i fred.
Rhytm of the Rain Leader of the BandTo the Morning

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

461 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62