Capac anbefaler: Here’s to the Ladies

27. februar 2016

Som trofaste læsere af denne blog vil vide, så har jazzen sneget sig ind her og hisset, selv om fokus har været på pop- og rock. Men som samme læsere også vil vide, så har jeg et blødt punkt, når det kommer til jazz. Ja, jeg kan ikke lytte til jazz uden at blive bevæget og berørt af denne musikalske genre.

Og nu sniger den sig så ind igen. Denne gang i form af sangerinden og sangskriveren Malene Kjærgårds nye plade Here’s to the Ladies. Et album, der – som titlen antyder – handler om kvinder, selv om den – heldigvis for det – henvender sig i lige så høj grad til begge køn.

Albummet består af ialt 12 numre. Heraf er halvdelen coverversioner af standards eller i hvert fald udsøgte numre fra jazzens store bog – lige fra Arlen og Mercer over Stephen Sondheim og til, ja, Lee Hazelwood (Nå ja, de sidste to er ikke decideret jazznumre, men bliver det i Kjærgårds versioneringer…). Og de restende seks sange står Kjærgård selv for. Og bag sig har Kjærgård et solidt, kongenialt band bestående af Kasper Villaume (piano), Mads Kjølby (guitarer), Tobias Dall Mikkelsen (bas), Snorre Kirk (trommer) og Jan Harbeck (tenorsaxofon). Og de fem herrer sørger for ubesværet at få pladens tolv numre til at hænge organisk sammen, så man ikke oplever den store forskel på fortolkninger af andres og egne numre.

Og til forskel fra flere andre plader med jazz, jeg har omtalt og anbefalet, så er denne plade renlivet jazz. Her flirtes ikke med populærmusikken for at tækkes nye publikummer og lyttere. Og det er heller ikke nødvendigt, for med valget af sange er der sørget for, at musikken griber ud over kredsen af jazz-afficionados.  Fx den indledende “Come Rain og Come Shine”, som nok vil være velkendt for mange, eller Lee Hazlewoods gamle pophit (med Nancy Sinatra) “These Boots Are Made For Walking”, der i Kjærgårds udgave får en solid indsprøjtning af swingende jazz, der leder tanken hen på fx Ella Fitzgerald. Men også Kjærgårds egne sange besidder melodisk kvalitet nok til, at de burde kunne få selv det mest blaserte popøre til at lytte med.

Og Malene Kjærgård synger ganske enkelt hen-rivende. Hun har en dejlig stemme og hun fraserer og synger så let og ubesværet, at det er den rene fryd.

Here’s to the Ladies er en plade, der både rummer traditionen i sig, bl.a. i kraft af de valgte coverversioner, men også i selve den musikalske approach – og en plade, der er helt moderne i kraft af sit nyfeministiske (!?) tema og et næsten poppet tilsnit i sangene. Hermed anbefalet.

Malene Kjærgård. Here’s to teh Ladies. Produceret af Malene Kjærgård. Gateway. Udkom den 26. Februar.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

168 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62